Znajdująca się w chińskim mieście Changsha restauracja przeprosiła za zachęcanie gości do ważenia się, a następnie zamawiania odpowiednich do pomiaru pozycji z menu.
Dobrowolne ważenie restauracja wprowadzona po rozpoczęciu ogólnokrajowej kampanii przeciwko marnowaniu żywności.
"Operacja pusty talerz"
Chcący się w nią zaangażować menadżerowie placówki postawili przy wejściu do lokalu dwie duże wagi.
Obsługa lokalu zachęcała gości, aby zważyli się, a następnie wprowadzi dane do aplikacji, która sugerowała odpowiednie pozycje z menu.
Do adekwatnego wyboru zachęcały hasła: "bądź oszczędny i pracowity, promuj puste talerze", "operacja pusty talerz".
Jednak działania lokalu nie spotkały się z aprobatą chińskich internautów. Wpisy krytykujące ważenie klientów na platformie społecznościowej Weibo wyświetlono aż 300 milionów razy.
W odpowiedzi na krytykę przedstawiciele lokalu napisali, że jest im "bardzo przykro" z powodu swojej kontrowersyjnej interpretacji ogólnokrajowej kampanii "Czystych talerzy".
"Chcieliśmy jedynie zapobiec marnotrawstwu i promować zamawianie zdrowej żywności. Nigdy nie zmuszaliśmy klientów do ważenia się" – napisali w przeprosinach opublikowanych w Internecie.
Kampania prezydenta
Prezydent Chin Xi Jinping zainicjował w tym tygodniu kampanię, zwracając uwagę na "szokujący i niepokojący" poziom marnotrawienia żywności w kraju.
W kampanie włączyło się między innymi stowarzyszenie firm cateringowych w Wuhan, które wezwało miejskie restauracje do ograniczenia liczby dań podawanych gościom - wdrażając system, w którym grupa musi zamawiać o jedno danie mniej niż liczba gości przy stole.
Źródło: BBC
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock