W partii hamburgerów wykryto bakterię salmonelli. Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w partii produktu "Hamburger drobiowy classic" marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella enteritidis.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - napisano.
Hamburger drobiowy wycofany z obrotu
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu, która rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym.
"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu podjął natychmiastowe działania. W wyniku tego ustalono, iż na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii oraz zakład podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii i poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu monitoruje proces wycofania partii z obrotu" - czytamy w komunikacie GIS.
Inspektorat podaje, że zakład Animex Foods niezwłocznie rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: "Hamburger drobiowy classic", 250 g
Numer partii: 6350221255
Należy spożyć do: 06.04.2022
Producent: Animex Foods Sp. z o. o. ul. T. Chałubińskiego 8, 00-613 Warszawa, Oddział w Opolu, 45-410 Opole, ul. Drobiarska 4, WNI 16610501.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock