Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące partii pieprzu naturalnego mielonego. Powodem jest wykrycie bakterii Salmonella.
"W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella" - wskazał GIS w komunikacie.
Chodzi o pieprz naturalny - mielony marki ROL-TIM, 100 g, z kodem kreskowym 5 902900 005817. Data przydatności do spożycia: 15 kwietnia 2022 roku. Producentem jest Z.P.H.U."ROL-TIM" M. Tomczyk.
Partia pieprzu wycofana z obrotu
Przedstawiciele Inspektoratu ostrzegli "spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego". "Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać" - dodali.
Jak podkreślono, firma ROL-TIM podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu. "Poinformowała swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu" - dodano.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu w Polsce.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock