Salmonella w partii jaj. Ostrzeżenie dla konsumentów

Kilkanaście partii jaj zostało wycofanych z obrotu
Jaja z partii wycofanej z obrotu
Źródło: TVN24, GIS
W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego wykryto bakterię Salmonella w jednej partii jaj firmy Polskie Fermy, która była dostępna w sklepach Stokrotka - napisał Główny Inspektorat Sanitarny w ostrzeżeniu publicznym.

Sanepid poinformował, że nie należy spożywać jaj o numerze partii 21.12.2020.O8 firmy Polskie Fermy, szczególnie na surowo, z uwagi na możliwe zagrożenie dla zdrowia. Ostrzegł też, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zwrot kosztów

Konsumenci, którzy kupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. "Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony koszt nabycia produktu" - zapewnił GIS.

Jednocześnie przekazał szczegóły dotyczące produktu. To jaja kurze ściółkowe, oznaczone na skorupce kodem – 2PL 14131317 z terminem przydatności do spożycia 21 grudnia 2020 r., o numerze zakładu pakowania – PL 16075903.

Producentem są Polskie Fermy Grupa Producentów z Korfantowa. Fermą, z której pozyskano jaja, jest Ferma Niosek Ząbkiewicz z Radzanowa.

Jaja z partii wycofanej z obrotu
Jaja z partii wycofanej z obrotu
Źródło: GIS
Jaja z partii wycofanej z obrotu
Jaja z partii wycofanej z obrotu
Źródło: GIS

Zasady ostrożności

Oto zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami, które są na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.

Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone

Przechowywanie

Według Zakładu Higieny jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

Wyjaśniono, że należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Przy gotowaniu jaj należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte i najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.

Po kontakcie z surowymi jajami należy dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem.

Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.

Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

Zaznaczono również, że już przygotowane jaja i inne dania należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków

Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

OGLĄDAJ TVN24 W INTERNECIE

Zobacz także: