Koszyk krajowych warzyw jest o około 13 procent droższy niż przed rokiem. Ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera zwrócił uwagę, że pogoda, szczególnie zimne noce, nie pomagają roślinom nadgonić wiosenne opóźnienia w wegetacji. Nadal mało, jak na tę porę roku, jest truskawek, brakuje polskich czereśni.
Maciej Kmera wskazał, że opóźnienia w wegetacji sięgają na ogół dwóch tygodni, a w przypadku niektórych warzyw - nawet miesiąca. Stąd też - jak wyjaśnił ekspert rynku hurtowego w Broniszach - wyższe i rosnące ceny krajowych ubiegłorocznych warzyw.
Najbardziej w stosunku do notowań z początku czerwca 2020 roku podrożała: ubiegłoroczna kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, pietruszka, selery i pory. Średnio koszyk krajowych warzyw jest o ok. 13 proc. droższy niż przed rokiem. Jeżeli natomiast weźmie się pod uwagę wszystkie notowane na rynku hurtowym w Broniszach krajowe i importowane owoce i warzywa, wartość koszyka (na 2 czerwca) w stosunku do notowania sprzed roku wzrosła o 4 proc. - wynika z wyliczeń Kmery.
Droższe warzywa
W przekonaniu wielu kupujących warzywa i owoce, w tym roku są one bardzo drogie. Zdaniem Macieja Kmery takie odczucia mogą wynikać z tego, że sprzedający chcą odbić sobie straty spowodowane ograniczeniami pandemicznymi. O cenach decydują marże i tu prawdopodobnie trzeba szukać przyczyny wzrostu cen.
Jak zaznaczył, na rynku widać powolne ożywienie w handlu, ale nadal jest niewielki wzrost podaży warzyw młodych krajowych. W ostatnich dniach mocno staniały młode ziemniaki krajowe, obecnie kosztują od 2,3 do 3,5 zł/kg. Cena zależy od odmiany i kalibru. Dla porównania przed rokiem ich cena była średnio na poziomie 1,5 zł/kg.
Staniała sałata masłowa do poniżej 2 zł/szt., znacznie spadły ceny fasolki szparagowej z 40 do 22-25 zł/kg. Pierwsze, wyjątkowo spóźnione - o miesiąc - dostawy krajowych brokułów są w cenie 4-5 zł/kg. Ustabilizowała się cena pomidorów na poziomie 3-5 zł/kg. Spadły ceny ogórków gruntowych z 6,5 zł/kg do 3,5 zł/kg.
Kmera zauważył, że obecnie jest pełnia sezonu na szparagi. W tym roku w ofercie rynku są głównie szparagi zielone, które cieszą się większym zainteresowaniem niż białe. Ich cena kształtuje się na poziomie 8-14 zł/kg. W tym roku są one nieco tańsze niż w ubiegłym.
Krajowe owoce
Podaż pierwszych w sezonie krajowych owoców - truskawek stale rośnie. Teraz sprzedawane są owoce pochodzące spod przykryć foliowych i włókniny, a cena spada do 4-12 zł/kg – zależy od odmiany i standardu sortowania. W sklepach czy na stołecznych targowiskach i bazarach za polskie truskawki trzeba jednak zapłacić 16-20 zł za kg. Mimo tak wysokich cen, truskawki "sprzedają się" bez większego problemu.
Pojawienie się truskawek powoduje, że spada popyt na jabłka, stąd niższe ceny na te owoce - zauważył ekspert rynku hurtowego w Broniszach.
Polskich czereśni jeszcze w handlu nie ma, w ubiegłych latach można było już kupić ich wczesne odmiany. Za to są w sprzedaży na rynku hurtowym czereśnie serbskie i hiszpańskie. Ich cena to 12-18 zł/kg. Nowym "egzotycznym" kierunkiem importu tych owoców jest Kazachstan, czereśnie z tego kraju kosztują 22-26 zł/kg.
Coraz więcej jest arbuzów, ich cena to 2,8 do 3,6 zł/kg, popyt na nie jest niższy niż w poprzednich latach, powodem niski popyt wywołany nadal wiosenną, a nie letnią pogodą.
Inflacja w Polsce
Główny Urząd Statystyczny podał we wtorek w szybkim szacunku, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju 2021 roku wzrosły o 4,8 procent w stosunku do maja 2020 roku. Ostatni raz inflacja była wyższa w maju 2011 roku, gdy wynosiła 5,0 proc. rdr, a równie wysoka była w listopadzie 2011 roku, gdy wynosiła 4,8 proc. rdr.
Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały w maju w ujęciu miesięcznym o 1,7 proc., a w ujęciu miesięcznym ceny wzrosły o 0,6 proc.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN