Niemiecka kontrola sanitarna wykryła niedozwoloną substancję w czerwonym winie sprowadzonym z Argentyny. Antybiotyk o nazwie natamycin ma działanie grzybobójcze. Jego stosowanie w przemyśle spożywczym jest dopuszczalne, ale dodawanie do wina - nie.
Zakwestionowane wino nosi etykiety z nazwą "Villa Atuel 2008 San Rafael, Syrah Merlot, Argentina", zaś na tylnej stronie butelki jest nadrukowany numer "L-WT1377j".
Wysyłka do sklepów ponad stu tysięcy butelek została wstrzymana, gdy inspektorzy z Koblencji w Nadrenii-Palatynacie wykryli niedozwoloną substancję. Wino przypłynęło do Niemiec w cysternie i tam zostało rozlane do butelek. Miało trafić na półki supermarketów.
W niektórych krajach zawartość natamyciny w winie jest dopuszczalna, jednak unijne przepisy zabraniają tego. Substancja, oznaczona w unijnych normach symbolem E 235, używana jest w przemyśle spożywczym dla zabezpieczania niektórych rodzajów serów i suszonych wędlin z zewnątrz przed do zwalczania grzybami i pleśnią. Jest też używana zewnętrznie w medycynie.
Źródło: swr.de
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu