Mleko zajmuje jedno z pierwszych miejsc na li艣cie alergen贸w pokarmowych, zaraz po orzechach ziemnych. Ale nieprzyjemne dolegliwo艣ci po wypiciu szklanki mleka mog膮 tak偶e oznacza膰 nietolerancj臋 laktozy. Jak odr贸偶ni膰 te dwie przypad艂o艣ci.
Je艣li czujemy negatywny wp艂yw nabia艂u na nasz organizm, na my艣l przychodz膮 nam dwa terminy: alergia i nietolerancja laktozy. Powszechnie s膮 one stosowane zamiennie, jednak lekarze i dietetycy zwracaj膮 uwag臋, 偶e to dwie odmienne przypad艂o艣ci.
W czym rzecz?
Alergia na konkretny sk艂adnik 偶ywno艣ciowy przek艂ada si臋 na reakcj臋 ca艂ego organizmu. Wp艂ywa ona na nasz system immunologiczny, kt贸ry broni si臋 przed negatywnym wp艂ywem alergenu. Alergia na bia艂ka mleka jest stosunkowo rzadka.
Natomiast nietolerancja laktozy, kt贸rej efektem s膮 problemy gastryczne, dotyczy du偶o wi臋kszej liczby os贸b. Wynika najcz臋艣ciej z niezdolno艣ci organizmu do produkcji enzymu zwanego laktaz膮. Enzym ten jest niezb臋dny do trawienia cukru laktozy w jelicie. - Skutkiem tego jest dyskomfort 偶o艂膮dkowo-jelitowy, kt贸ry wywo艂any jest nadmiern膮 kwasot膮 偶o艂膮dka. Nietolerancj臋 laktozy mo偶emy naby膰. G艂贸wnym czynnikiem jest s艂aba jako艣膰 mleka, czy stosowanie antybiotyk贸w u zwierz膮t hodowlanych - zauwa偶a Shilpa Arora, dietetyk i certyfikowany trener zdrowia makrobiotycznego. Niedob贸r laktazy najcz臋艣ciej pojawia si臋 w p贸藕nym dzieci艅stwie lub ju偶 w doros艂ym wieku, cho膰 mo偶emy si臋 te偶 z nim urodzi膰. Ludzie ciemnosk贸rzy maj膮 te偶 wi臋ksze predyspozycje do tej przypad艂o艣ci, najni偶sze natomiast - mieszka艅cy p贸艂nocnej Europy.
Nietolerancja laktozy jest na og贸艂 艂agodnym stanem - wp艂ywa jedynie na uk艂ad trawienny, nie powoduj膮c reakcji systemu odporno艣ciowego, jak w przypadku alergii.
Objawy i profilaktyka
Osoba z nietolerancj膮 laktozy i z alergi膮 na bia艂ka mleka krowiego cz臋艣ciowo do艣wiadczaj膮 tych samych objaw贸w. Mog膮 si臋 do nich zalicza膰: nudno艣ci, biegunka, b贸le brzucha czy wzd臋cia. Jednak u alergik贸w dodatkowo mog膮 r贸wnie偶 wyst膮pi膰: wysypka, obrz臋k ust, duszno艣ci, 艣wiszcz膮cy oddech i obrz臋k twarzy.
Z nietolerancj膮 laktozy mo偶na sobie 艂atwiej poradzi膰 ni偶 z alergi膮. Lekarze zalecaj膮 suplementacj臋 enzymu laktazy, aby usprawni膰 trawienie przy spo偶ywaniu produkt贸w pochodzenia mlecznego. Innym rozwi膮zaniem jest odpowiednia dieta, a konkretnie zast膮pienie tradycyjnych produkt贸w (np. mleka) tymi nie zawieraj膮cymi laktozy. Bez trudu znajdziemy je w wi臋kszo艣ci supermarket贸w.
Dla alergik贸w produktami zamiennymi mleka zwierz臋cego jest mleko pochodzenia ro艣linnego: sojowe, ry偶owe czy kokosowe. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w maj膮 one wystarczaj膮c膮 zawarto艣膰 wapnia, aby zaspokoi膰 codzienne zapotrzebowanie organizmu. Osoby, kt贸re maj膮 stwierdzon膮 alergi臋 na mleko, powinny dok艂adnie sprawdza膰 etykiety na produktach, kt贸re mog膮 zawiera膰 艣ladowe ilo艣ci mleka. Nale偶y tak偶e pami臋ta膰, 偶e mog膮 je zawiera膰 produkty takie jak np. wyroby cukiernicze, pieczywo, s艂odycze.
Autor: AP/wd / 殴r贸d艂o: food.ndtv.com, The Sun
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽Shutterstock