Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj jabłkowej tarty z tymiankiem. Jak ją przygotować, pokaże Ania Stawska, która prowadzi bloga kulinarnego Cookeat.pl.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
To nie jest tarta, jaką znamy z domów naszych babć. Choć jest prosta do przygotowania i równie smaczna, to charakterystycznego i oryginalnego smaku nadaje jej tymiankowa nuta.
- Wbrew pozorom jest to bardzo proste do zrobienia ciasto - mówi Ania. - Jest szybkie i smaczne, co więcej dodać?
Składniki
- 200 g mąki pszennej, - 100 g masła, - 1 łyżka cukru, - 2 żółtka, - 5 jabłek, - szczypta kardamonu, - 1 łyżeczka pasty z wanilii, - 2 łyżki roztopionego miodu, -1 łyżka wody lub 1 łyżka śmietany 30%, - świeży tymianek.
Czas potrzebny na przygotowanie tego słodkiego i zdrowego przysmaku to 50 minut.
Przepis
1.Kruche ciasto: masło ucieramy z cukrem, dodajmy żółtka i mąkę. Dodajemy wodę lub śmietanę, a następnie zagniatamy ciasto i przekładamy do formy. Odkładamy je do lodówki.
2. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na plasterki, skrapiamy cytryną, aby nie ściemniały. Dodajemy miód i przyprawy.
3. Przez 15 min. podpiekamy spód ciasta, po czym dokładamy jabłka, dekorujemy paskami pozostałego ciasta i pieczemy razem przez kolejne 30 min.
Autor: ab/jap / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active