Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej - wynika z opublikowanych w poniedziałek danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat.
W 2018 państwa członkowskie UE wyprodukowały rekordową ilość mięsa drobiowego - 15,2 mln ton (w ekwiwalencie tuszek, czyli ubitych zwierząt bez pierza i wnętrzności) - czytamy w raporcie Eurostat. Oznacza to wzrost o 3,2 mln ton w porównaniu z 2010 r.
Około 70 proc. unijnej produkcji pochodziło z sześciu krajów członkowskich UE: Polski (16,8 proc.), Wielkiej Brytanii (12,9 proc.), Hiszpanii (12,9 proc.), Niemiec (10,4 proc.) oraz Włoch (8.5 proc.) - wyliczył urząd statystyczny.
Według danych Eurostat w 2017 roku Polska wyprodukowała 2,34 miliona ton mięsa drobiowego, w 2018 było to 2,55 miliona ton. Poza nami nikt we Wspólnocie nie mógł pochwalić się produkcją powyżej 2 mln ton. Druga w Unii pod tym względem Wielka Brytania w ubiegłym roku miała 1,96 mln ton.
Spośród krajów, których dane zebrał Eurostat, drugą największą produkcją drobiu może pochwalić się Turcja. W 2018 roku wyprodukowała 2,23 mln ton drobiu.
Świat a Polska
Największymi światowymi eksporterami mięsa kurcząt rzeźnych w 2018 roku były: Brazylia (3,69 mln ton), Stany Zjednoczone (3,16 mln ton), Unia Europejska (1,43 mln ton) - tak wynika z danych Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. W przypadku tych danych uwzględniono prawdopodobnie tylko eksport poza granice Wspólnoty.
W przypadku Polski na eksport trafia około połowy produkcji. Jak podało w maju 2018 roku Ministerstwo Finansów, w 2017 roku na zagraniczne rynki Polska sprzedała blisko 1,2 miliony ton drobiu o wartości 8,3 miliarda złotych. Udział eksportu wyniósł około 45 procent produkcji, dla porównania w 2004 roku było to 16 procent.
Z kolei z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynikało, że statystyczny Polak konsumuje 30,5 kg drobiu w ciągu roku.
Autor: kris / Źródło: PAP, tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock