Zmiana na szczycie rankingu najlepszych restauracji świata. W tegorocznej edycji po raz pierwszy wygrał lokal z Włoch - znajdująca się w Modenie Osteria Francescana. Na liście próżno szukać polskich restauracji.
Tegoroczny ranking World's 50 Best Restaurants ogłoszono w Nowym Jorku.
- Muszę podziękować mojej żonie, rodzinie i zespołowi. Chcę podziękować wszystkim, było bardzo ciężko. Nasz zawód polega na ciężkiej pracy - mówił wyraźnie wzruszony Massimo Bottura, szef kuchni zwycięskiej restauracji.
Jego Osteria Francescana wyprzedziła ubiegłorocznego lidera, katalońską restaurację El Celler De Can Roca. Trzecie miejsce zajęła nowojorska Eleven Madison Park.
Osteria Francescana od lat uznawana jest za jedną z najlepszych restauracji świata. W poprzednich dwóch edycjach rankingu była na drugim miejscu. Co możemy w niej zjeść? Współczesne wariacje na temat tradycyjnej kuchni włoskiej. Chociażby danie "Pięć Wieków Parmigiano Reggiano", które pozwala na odkrycie różnych walorów smakowych słynnego sera. Albo "Jesień w Nowym Jorku", czyli marynowane jesienne warzywa połączone z mineralnym bulionem na bazie suszonych grzybów i koncentratu dyniowego.
Ceny? Oczywiście wysokie, ale nie astronomiczne. Najtańsze menu degustacyjne kosztuje 180 euro od osoby. Dobrane do potraw wina - dodatkowe 120 euro. Pojedyncze danie główne to koszt 80 euro.
Zmiany w rankingu
W pierwszej dziesiątce rankingu zaszło wiele zmian. Wypadły z niej m.in. restauracje D.O.M (Sao Paulo), Dinner By Heston Blumenthal (Londyn) i Gaggan (Bangkok). Awansowały z kolei Asador Etxebarri (Atxondo, Hiszpania), Steirereck (Wiedeń) oraz Mirazur (Menton, Francja).
Nagrodę za całokształt pracy otrzymał Francuz Alain Passard, który prowadzi restaurację L'Arpege w Paryżu, a nagrodę dla najlepszej kobiety szefa kuchni Dominique Crenn z Atelier Crenn w San Francisco.
Wyróżnienie dla restauracji wartej obserwowania dostała tokijska Den.
Na liście próżno szukać polskich lokali. Smakosze, którzy chcieliby zjeść w którejś z 50 najlepszych restauracji świata najbliżej będą mieli do berlińskiej Tim Raue (34. miejsce) lub wiedeńskiej Steirereck (9. pozycja).
Ranking World's 50 Best Restaurants jest przygotowywany od 2002 r. w oparciu o ankietę sporządzaną przez smakoszy, restauratorów, szefów kuchni i krytyków kulinarnych.
PIERWSZA DZIESIĄTKA TEGOROCZNEGO RANKINGU:
1. Osteria Francescana, Modena (Włochy) – NAJLEPSZA RESTAURACJA ŚWIATA I NAJLEPSZA RESTAURACJA W EUROPIE
2. El Celler de Can Roca, Girona (Hiszpania)
3. Eleven Madison Park, Nowy Jork (USA) – NAJLEPSZA RESTAURACJA W AMERYCE PÓŁNOCNEJ
4. Central, Lima (Peru) – NAJLEPSZA RESTAURACJA W AMERYCE POŁUDNIOWEJ
5. Noma, Kopenhaga (Dania)
6. Mirazur, Menton (Francja)
7. Mugaritz, San Sebastian (Hiszpania)
8. Narisawa, Tokio (Japonia) – NAJLEPSZA RESTAURACJA W AZJI
9. Steirereck, Wiedeń (Austria)
10. Asador Etxebarri, Atxondo (Hiszpania)
Autor: bgr / Źródło: tvn24bis.pl