Obecność bakterii Salmonella wykryto na powierzchni skorupek jaj – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Próbkę pobrano z jajek, które można było kupić w jednym ze sklepów Netto w województwie dolnośląskim.
Bakterie stwierdzono w jednej z pięciu badanych próbek.
Ostrzeżenie publiczne dotyczy produktu Świeże jaja "Jajo Wojciechowicz" klasa świeżości A, kategoria wagowa: M-średnie (63g>masa>53 g), których termin przydatności do spożycia mija 12.05.2019.
Kod na skorupkach jaj to 3PL 02181303, zaś numer zakładu pakowania: PL 02185903 WE.
Jaja usunięto ze sklepów
O wyniku badania - jak zaznaczono w komunikacie - Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej, zarząd sklepu Netto, w którym pobrano próbkę oraz producenta kwestionowanej próbki. "Netto Sp. z o.o. poinformowała, że w dniu 30.04.2019 r. ww. jaja zostały usunięte ze sklepów tej sieci" - podał GIS.
Zalecił też, by konsumenci nie spożywali jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
"Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - podano.
Najczęstsza przyczyna zakażeń przewodu pokarmowego
W Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek. Dlatego w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te bakterie należy pamiętać o kilku zasadach. Podczas zakupu jaj należy upewnić się, że skorupki jaj są czyste i nieuszkodzone. Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu.
Zakład Epidemiologii NIZP-PZH podkreśla, że osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), powinny unikać potraw zawierających surowe jaja takich, jak: tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego czy kogel-mogel itp. Ręce po kontakcie z surowymi jajkami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem, a naczynia, wyposażenie i powierzchnie mające z nimi kontakt – gorącą wodą z detergentami.
Autor: kris / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock