Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonelli w kiełbasie oraz mięsie z łopatki. Żywność została wyprodukowana w zakładach Kier.
Salmonellę wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. Jak możemy przeczytać na stronie GIS, Główny Lekarz Weterynarii poinformował "o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu".
Trzy wycofane z obrotu produkty powstały w zakładach mięsnym Kier w Jastrzębiu Pomorskim.
Szczegóły produktów:
1. Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP.
Numer partii: 72. Data produkcji: 13.03.2019 r. Data przydatności do spożycia: 03.04.2019 r.
2. Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej.
Numer partii: 72. Data produkcji: 13.03.2019 r. Data przydatności do spożycia: 24.03.2019 r.
3. Kiełbasa surowa metka łososiowa.
Numer partii: 72. Data produkcji: 13.03.2019 r. Data przydatności do spożycia: 27.03.2019 r.
W komunikacie GIS napisano również, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał produkcji w wyżej wymienionym zakładzie surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w zakładzie do czasu wyeliminowania zagrożenia.
Firma Kier w oświadczeniu na swojej stronie internetowej "przeprasza za zaistniałe niedogodności". Dodaje również, że zakupione produkty można zwrócić w miejscu zakupu. "Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu" - czytamy.
Autor: kris / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock