Wartość produkcji ekologicznej na świecie szacowana jest na 55 mld euro (2013 r.), liderem są Stany Zjednoczone, które wytwarzają 43 proc. ekologicznej żywności. Polska na razie jest daleko w tyle.
Według lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture, na który powołuje się Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, w 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld euro, a w Stanach Zjednoczonych - 24,3 mld euro. Kolejne pozycje zajmują Niemcy z produkcją ekologiczną 7,6 mld euro, Francja - 4,4 mld euro oraz Chiny 2,4 mld euro. Według szacunków ekspertów, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart ok. 600 mln zł. Wartość rynku produktów ekologicznych w UE osiągnęła ponad 22,2 mld euro (40 proc. udział), co oznacza 6 proc. przyrost wobec 2012 roku. W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym: w Indiach: 650 tys., Ugandzie: 189,6 tys., Meksyku: 169,7 tys.
Bez sztucznych nawozów
Pod koniec 2013 r. areał przeznaczony pod tę produkcję bez nawozów sztucznych i innych środków chemicznych był na poziomie 43,1 mln ha. Najwięcej upraw znajdowało się w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie: 3,2 mln ha oraz USA: 2,2 mln ha. W UE znajduje się około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha, w tym najwięcej w Hiszpanii: 1,6 mln ha, Włoszech 1,3 mln ha i Francji oraz Niemczech: po 1,1 mln ha. W Polsce uprawy ekologiczne zajmują 650 tys. ha, stanowi to 2,2 proc. areału gruntów rolnych. W UE najwięcej areału pod uprawy ekologiczne jest w Austrii - 19,5 proc. oraz w Szwecji - 16,3 proc. Warto zauważyć, że jednocześnie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. W 2014 r. w stosunku do 2013 r wzrosła o 3,6 proc. (o 6,3 mln ha) do 181,5 mln ha. Najwięcej takich upraw znajduje się w Stanach Zjednoczonych (ok. 73 mln ha). Ponadto uprawy GMO zajmują duże powierzchnie w Argentynie (ponad 24 mln ha) i w Hiszpanii.
Autor: km / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu