Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii polskich jaj Moja Kurka z chowu na wolnym wybiegu, które wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Powodem takiej decyzji jest wykrycie obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek.
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej" - wskazał GIS w uzasadnieniu.
Decyzja dotyczy jednej partii produktu: Moja Kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozmiar L, które najlepiej spożyć przed: 20.11.2021. Produkt ma numer partii POW12 20.11, a kod na skorupkach jaj to 1PL 10161326.
Biedronka. Partia jaj wycofana z obrotu
"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - wskazali przedstawiciele GIS-u.
Producentem jest firma Ovovita ze Rzgowa. "Zakład pakowania Jaj Prawda natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja" - przekazał GIS. Jak dodano, zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
Inspektorat poinformował, że trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Robson90 / Shutterstock