Świeże owoce i warzywa w naszych sklepach, marketach i na bazarach są często zepsute, źle oznakowane i źle pakowane. Takie wnioski przynosi kontrola przeprowadzona przez wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem: brzoskwiń, gruszek, pomidorów, papryki, arbuzów, śliwek, wiśni, kapusty oraz cukinii.
Kontrolę przeprowadzono w 148 podmiotach badając 1167 partii świeżych owoców i warzyw. Wyniki są niepokojące. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 23 podmiotów (15 proc. skontrolowanych). Zakwestionowano jakość handlową 302 partii świeżych owoców i warzyw (26 proc.) oferowanych przez 23 podmioty.
Najwięcej nieprawidłowości ujawniono w odniesieniu do produktów oferowanych do sprzedaży na targowiskach, w marketach i pozostałych sklepach detalicznych oraz na giełdach hurtowych. Wysoką jakość miały za to produkty sprzedawane bezpośrednio przez producentów.
Zapakowane w gazetę
26 partii świeżych owoców i warzyw (7 proc. partii niezgodnych) zakwestionowano ze względu na objawy gnicia i zepsucia, uszkodzenia zewnętrzne, użycie niewłaściwych materiałów do pakowania (np. gazet), czy wielkość niezgodną z deklarowaną przez sprzedawcę.
Świeże owoce i warzywa nie spełniały także wymagań dotyczących znakowania. Nieprawidłowości w tym zakresie ujawniono w przypadku 288 partii (95 proc. partii niezgodnych). Dotyczyły one m.in. braku jakiegokolwiek oznakowania, braku podania kraju pochodzenia, czy podania na zawieszce informacji niezgodnych z danymi określonymi na opakowaniu produktu.
W wyniku kontroli inspekcje wojewódzkie wystawiły 130 mandatów karnych na łączną kwotę 25 tys. zł.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu