Producenci fasoli "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca przesłali do Komisji Europejskiej wniosek o zarejestrowanie jego nazwy pochodzenia. Słynąca z wielkich rozmiarów fasola ma szansę dołączyć do elitarnej listy, na której znajdują się już m.in. oscypek, bryndza podhalańska, czy miody pitne.
Wniosek o unijną rejestrację fasoli „Piękny Jaś” zgłosiła spółdzielnia zrzeszającą producentów tego warzywa z terenu Doliny Dunajca.
Fasola „Piękny Jaś” uprawiana jest na prawie 600 hektarach w małopolskich gminach: Gródek nad Dunajcem, Zakliczyn, Pleśna, Wojnicz, Tarnów, Wietrzychowice, Żabno, Radłów, Wierzchosławice, Czchów, Gręboszów.
Tylko w Polsce
Strąki fasoli dojrzewają do późnej jesieni. Jej nasiona należą do największych w obrębie gatunku fasoli wielokwiatowej, są gładkie, dobrze wypełnione, jednolite w kształcie, o jednolitym białym zabarwieniu.
Do tej pory Małopolska, jako jedyny region w Polsce, może pochwalić się dwoma produktami zarejestrowanymi w Unii Europejskiej jako produkty regionalne. Jest to bryndza podhalańska i oscypek. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.
Źródło: PAP, tvn24.pl