W Niemczech w Boże Narodzenie na stole niemal obowiązkowo musi pojawić się pieczona gęś. A jak wyliczają statystycy, dwie na trzy zjedzone tam ptaki pochodzą z Polski.
Niemcy gęsi lubią, ale sami hodują ich coraz mniej. Miejscowa produkcja jest dziesięciokrotnie mniejsza niż import zza granicy.
Jak podaje tamtejszy Statistisches Bundesamt, w 2008 roku Niemcy sprowadzili zza granicy 22 tysiące ton gęsi za 140 milionów euro. 15 tysięcy ton pochodziło z Polski, natomiast 6,5 tysiąca ton z Węgier. W tym samym czasie w niemieckich farmach wyprodukowano 2,2 tys. ton gęsi.
Eksport gęsi z ziem polskich do Niemiec ma tradycje sięgające XIX wieku. O ile jednak dziś wysyłamy tam gęsie mięso, to wtedy ptaki musiały dotrzeć do celu żywe - na własnych nogach...
Źródło: DDP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu