Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie dotyczące 13 partii mąki migdałowej marki Fivio. Powodem jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji - czytamy w komunikacie.
GIS wyjaśnił, że aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego - jak podkreślono - nie należy spożywać wskazanych partii produktów.
Partie mąki wycofane z rynku
Chodzi o mąkę migdałową Fivio, 250 g, z następującymi numerami partii i datami minimalnej trwałości:
- 2P13.03/2; 28-02-2025,
- 2P14.03/1; 28-02-2025,
- 2P15.03/1; 28-02-2025,
- 2P20.03/1; 20-12-2024,
- 2P21.03/1; 21-12-2024,
- 2P22.03/1; 22-12-2024,
- 2P23.03/1; 23-12-2024,
- 2P27.03/1; 27-12-2024,
- 2P28.03/2; 28-12-2024,
- 2P29.03/1; 29-12-2024,
- 2P29.03/2; 29-12-2024,
- 2P02.04/1; 02-01-2025,
- 2P03.04/1; 03-01-2025.
Produkt pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Producentem jest spółka Radziowi.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że "w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji" powyższych partii mąki migdałowej.
Według komunikatu producent niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformował właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożył procedurę wycofania.
GIS przekazał, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock