Posiłki zabierane do pracy wcale nie muszą być sztampowe i nudne. Przeciwnie! Udowadnia to Magdalena Święciaszek, autorka "Piątkowej RozpUsty" w magazynie "Usta", będąca ambasadorką ruchu Slow Food w Polsce.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Magdalena Święciaszek jest ambasadorką ruchu Slow Food, propagującego raczej delektowanie się byciem w kuchni, podziela opinię, że lepiej jeść własne dania, przyrządzone z naturalnych składników, niż dania z żywności wysokoprzetworzonej.
Spędź trochę czasu w kuchni
Poświęć wolne popołudnie na przyrządzenie kilku dań, którymi cieszyć się będziesz w pracy. Z najszybciej gotowych proponuje jedynie zielony koktajl z jarmużu i natki pietruszki, który wystarczy zmiksować z wymienionych składników.
Przygotowanie pozostałych dań - pieczonej dyni z kurczakiem i kaczką oraz sałatką z pomarańczy wraz z zupą jarzynową z kaszą jęczmienną i pieczonym tofu - może trochę zająć.
Przygotowanie:
Przygotuj bulion drobiowo-warzywny z mięsa w proporcji 1:2 (na 1 część mięsa 2 części wody). Warzywa umyj i pokrój w kawałki ulubionej wielkości. Tylko czosnku nie krój - wystarczy, że zmiażdżysz go nożem zostawiając w łupinie.
Dodaj je do gotującej się wody wraz z przyprawami - liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ziarnami pieprzu, kolendrą oraz anyżem. Zostaw na umiarkowanym ogniu pod przykryciem na minimum 3 godziny, aby warzywa i mięso oddały wraz z przyprawami cały swój aromat. Taki bulion warto rozlać potem do plastikowych pojemników i zamrozić i wykorzystać w najbliższej przyszłości.
Przygotowanie zupy jarzynowej zacznij od... nastawienia piekarnika na 190 st. C. Wrzuć do niego kilka polanych oliwą skarbów: pokrojonej na 4 części dyni piżmowej, doprawionego solą, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem tofu oraz pokrojonej na ćwiartki pieczarki. W połowie pieczenia przerzuć tofu na drugą stronę i przemieszaj pieczarki.
W międzyczasie w oddzielnym garnku ugotuj kaszę jęczmienną, a w osobnym rozpuść zamrożoną wcześniej porcję bulionu, dodając do niej odrobinę pokrojonych w kosteczkę warzyw by wzmocnić smak. Dodaj do bulionu pieczone przez kwadrans pieczarki. Wyjmij tofu, pokrój na plasterki. Ugotowaną kaszę przełóż do miski, rozłóż plasterki tofu i wlej bulion. Gotowe! Doskonałym dodatkiem do tego obiadowego dania jest chrupiąca sałatka z kolorowych marchewek.
Upieczoną dynię oddziel od skórki i przełóż do jednej z przegródki pojemnika, dodając do niej łyżkę jogurtu naturalnego. Do drugiego natomiast włóż "wkładkę" z bulionu, tj. kurze i kacze mięso. Dressing do mięsa przygotuj mieszając łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego oraz łyżkę miodu z kilkoma kroplami soku z cytryny. Wymieszaj i polej sosem mięso. W ramach deseru przygotuj sałatkę, krojąc pomarańcze i posypując je uprażonym sezamem doprawionym małą szczyptą cynamonu. Do drugiej przegródki włóż np. daktyle. Smacznego!
Smacznego!
Autor: stella/mab / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active