Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego dowiedli, że dieta niektórych organizmów może wpływać na ich geny i zmieniać DNA. Okazuje się, że stare powiedzenie "jesteś tym, co jesz" jest prawdą.
Badania zostały przeprowadzone na dwóch grupach pasożytów. Badacze wykryli różnice w sekwencjach ich DNA, które mogły wynikać z diety. Wyniki najnowszego opracowania opublikowano w czasopiśmie "Genome Biology".
- Organizmy tworzą swoje DNA używając elementów, które znajdują w pożywieniu. Nasza hipoteza polegała na tym, że kompozycja pożywienia może zmieniać DNA organizmu. Na przykład - czy panda niejedząca mięsa przewidywalnie różni się genetycznie od spożywającego mięso niedźwiedzia polarnego - mówi współautor badań dr Steven Kelly z Wydziału Nauk o Roślinach (ang. Department of Plant Sciences) na Uniwersytecie Oksfordzkim. - Aby sprawdzić tę hipotezę, wybraliśmy proste grupy pasożytów, które stanowiły układ modelowy. Pasożyty miały wspólnego przodka, jednak później ewoluowały tak, że infekują innych gospodarzy i jedzą bardzo różne pokarmy - dodaje.
Azot zmienia DNA
Okazało się, że spożywany pokarm przyczynia się do zmian DNA, dokładnie chodzi o zawartość pewnych pierwiastków chemicznych.
- Odkryliśmy, że do zmian w DNA pasożytów przyczyniają się różne poziomy azotu w ich diecie. Konkretnie, pasożyty, których dieta zawierała mało azotu i była bogata w cukier, miały sekwencje DNA, które używały mniej azotu niż u pasożytów na diecie bogatej w azot i białko - mówi dr Kelly.
W badaniach wykorzystano pasożyty z grupy eukariontów (kinetoplastydy) i pasożyty bakteryjne (mollicutes), które zakażają różne rośliny lub zwierzęta.
Dopasowanie do diety
Naukowcy za pomocą specjalnie opracowanych modeli matematycznych wykazali związek pomiędzy metabolizmem komórkowym a rozwojem komórek. Okazało się, że sekwencje DNA dopasowują się w pewien sposób do diety.
Ponadto zespół badaczy stwierdził, że na podstawie analizy sekwencji DNA genów pokrewnych organizmów, można przewidzieć ich dietę.
- Nie wiadomo było, dlaczego ściśle powiązane organizmy mogą tak różnić się pod względem genetycznym. Połączenie dwóch podstawowych aspektów biologii: metabolizmu i genetyki, pomogło rozszerzyć naszą wiedzę w tej dziedzinie - mówi współautorka badań Emily Seward, doktorantka Wydziału Nauk o Roślinach na Uniwersytecie Oksfordzkim. - Istnieje wiele czynników, które mogą mieć wpływ na sekwencje DNA organizmu, jednak nasze badania wyjaśniają bardzo wysoki odsetek tych różnic i stanowią dowód na to, że naprawdę jesteśmy tym, co jemy - dodaje.
Obecnie naukowcy prowadzą badania na bardziej złożonych organizmach, by sprawdzić, czy w ich przypadku także zachodzi to samo zjawisko.
Czasami przyroda, a dokładniej błędy w kodzie genetycznym potrafią sprawiać psikusy. Tak się stało w przypadku jelonka, któremu na środku głowy wyrósł pojedynczy róg. Zaobserwował go w 2015 roku pan Grzegorz Fryszkiewicz.
Autor: zupi/aw / Źródło: science daily
Źródło zdjęcia głównego: pixabay / PublicDomainPictures