Budyń nie zawsze musi być mączny i kaloryczny. Beata Śniechowska w programie „Teraz kuchnia” podpowiada, jak zrobić pyszny i niekonwencjonalny budyń z kaszy jaglanej.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Ta wyjątkowa kasza jest zdrowa, bezglutenowa i działa odkwaszająco na organizm. Nowatorskie danie, przypominające w konsystencji budyń, to idealny pomysł na słodkie śniadanie.
Do przygotowania bananowego budyniu z kaszy jaglanej potrzebne będą:
- pół dojrzałego banana - 50 g ugotowanej kaszy jaglanej - pół laski wanilii - mleko - 1 kiwi - 5 truskawek - 1 łyżka miodu lub syropu z agawy - 50 g odtłuszczonego jogurtu greckiego
Jak to zrobić?
Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną, aż przestanie się pienić, sparzamy wrzątkiem, a następnie gotujemy na mleku przez ok. 15-20 minut. Dodajemy szczyptę soli i ziarenka wanilii. Trzy łyżki ugotowanej kaszy miksujemy z pokrojonym bananem. Podajemy z jogurtem, miodem i pokrojonymi owocami.
Autor: ab/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active