Jak powinien wyglądać supermarket marzeń? Na to pytanie odpowiedzieli brytyjscy specjaliści w raporcie dotyczącym idealnego sklepu oraz nawyków żywieniowych na Wyspach. O szczegółach na antenie TVN24 BiS opowiadał Mateusz Walczak.
"Nasza dieta zależy od sklepu" - taki wniosek płynie z raportu brytyjskich organizacji Royal Society for Public Health (Towarzystwo Królewskie dla Zdrowia Publicznego) oraz Slimming World (Odchudzanie Świata).
Według zaleceń z raportu, tuż przy wejściu do supermarketu powinny znajdować się warzywa i owoce. Najczęściej niestety po przekroczeniu progu sklepu natrafiamy na produkty wysokoprzetworzone, w których nie brakuje szkodliwych tłuszczy i cholesterolu.
Gdzie jest pieczywo?
Na ogół chleb i bułki znajdziemy na samym końcu supermarketu. Dlaczego? Chodzi o to, by po drodze po pieczywo obejrzeć wszystkie inne produkty dostępne w ofercie - wtedy na pewno coś jeszcze wyląduje w koszyku. I to nawet gdy do sklepu wyskoczyliśmy tylko po chleb.
Z kolei przy kasie zawsze natkniemy się na batony, wafelki i czekoladki. Sprzedawcy doskonale wiedzą, że nie łatwo oprzeć się słodkiej pokusie, zwłaszcza gdy czekamy w kolejce. Dlatego też zalecane jest, by do sklepu nie wybierać się głodnym, bo to sprzyja impulsywnym zakupom.
W idealnym supermarkecie powinny być organizowane pokazy gotowania na żywo, degustacje oraz dostępne ciekawe, zdrowe przepisy i inspiracje.
Choroby, żywienie i supermarkety
Dwie trzecie Brytyjczyków ma nadwagę, z czego 30 proc. jest otyłych - takie niepokojące dane znalazły się w raporcie RSPH i SW. Organizacje podają, że nawet 30 proc. dzieci w Zjednoczonym Królestwie może mieć nadwagę.
Zła dieta i nadwaga mogą prowadzić do groźnych chorób i zaburzeń. Źle odżywiające się osoby są bardziej narażone na cukrzycę, nadciśnienie i nowotwory oraz choroby psychiczne.
RSPH i WS nawołują w swoim raporcie, by supermarkety zaczęły robić więcej, by walczyć z otyłością.
Autor: kris / Źródło: TVN24 BiS, Daily Mail
Źródło zdjęcia głównego: Shutterctock, RSHP