Spożycie wódek, likierów i innych napojów spirytusowych, w przeliczeniu na 100 procent alkoholu, wzrosło w Polsce w 2017 roku do 3,3 litra na osobę, podczas gdy w roku 2005 było to 2,5 litra - poinformował Główny Urząd Statystyczny.
Według GUS w tym samym czasie spożycie wina i miodów pitnych spadło z 8,6 litra do 6,1 litra na osobę. Wzrosło natomiast spożycie piwa na osobę. Z danych GUS wynika, że o ile jeszcze w roku 2005 Polak wypijał rocznie 80,7 litra piwa wytwarzanego ze słodu, to w roku 2017 było to już 98,5 litra na osobę.
Mniej papierosów
Jak podaje GUS, od 2005 roku liczba wypalanych przez Polaków papierosów spadła z 1974 sztuk na osobę do 1345 sztuk w roku 2017. Z danych GUS wynika ponadto, że jemy coraz mniej jaj. Ich spożycie spadło na osobę z 215 sztuk do 139 sztuk. Mniej jemy też owoców i warzyw.
W 2005 roku statystyczny Polak rocznie zjadał 110 kg warzyw i 54,1 kg owoców. Spożycie to spadło w roku 2017 do odpowiednio 105 kg i 53 kg.
Autor: mb / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock