Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o decyzji nakazującej wstrzymanie wprowadzania do obrotu i wycofanie ze sklepów partii mąki owsianej. Powodem jest wykrycie glutenu w ilości przekraczającej dopuszczalne parametry. "Z uwagi na bezpieczeństwo naszych klientów poprosiliśmy sklepy o wycofanie całej posiadanej mąki owsianej naszej marki" - zapewnił producent.
Ostrzeżenie publiczne dotyczy produktu: "Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g", którego producentem jest Denver Food. Decyzja dotyczy partii o numerze E040619 i dacie minimalnej trwałości 27/02/2020.
Jak wynika z komunikatu GIS, w próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) sformułowanie "bezglutenowy" można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu.
Zalecenie dla konsumentów
"Z uwagi na bezpieczeństwo naszych klientów poprosiliśmy sklepy o wycofanie całej posiadanej mąki owsianej naszej marki" - napisała firma Denver Food w przesłanym tvn24bis.pl komunikacie.
Firma zapewnia, że wszystkie produkty "są sprawdzane pod względem zawartości glutenu.Każdy surowiec posiada odpowiedni atest jakościowy i wymagane badania".
W oświadczeniu podkreślono także, iż "obecna kontrola w naszym zakładzie nie stwierdziła żadnych uchybień, które mogłyby spowodować jakiekolwiek zanieczyszczenie glutenem".
Dodano również, że "wspomnianą wyżej partię produktu oraz partię z kolejnej dostawy oddaliśmy do akredytowanego laboratorium celem sprawdzenia zawartości glutenu".
Inne partie
GIS ustalił, że partia o numerze E040619 powstała z 400 kg mąki, którą dostarczono do Denver Food. Z tego wyprodukowano następujące partie: • w opakowaniach 400 g – partie o numerach: 300519; 040619; 140619; 250619 oraz • w opakowaniach 800 g – partie o numerach: 300519; 040619; 070619; 100619; 110619; 250619 • powyższe numery partii są poprzedzone literami E lub AL
"Prezes zarządu Denver Food Sp. z o.o. Sp.k. zobowiązał się do wycofania z obrotu wszystkich ww. partii mąki owsianej bezglutenowej" - napisano w komunikacie GIS.
Wydano też zalecenie konsumentom, by osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie spożywały wskazanych powyżej partii produktu, gdyż "może to wywołać reakcję alergenną".
Autor: kris / Źródło: PAP, tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock