Jak w "smaczny" sposób zwiększyć wydajność pracowników? Poczęstować ich czekoladą. Pomocne może się także okazać nakazanie oglądania programów satyrycznych. Takie wnioski płyną z badań brytyjskich naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu Warwick.
Jak sprawdzili, produktywność pracowników jedzących czekoladę i oglądających występy komików rośnie przeciętnie o 10-12 proc.
Słodki sposób na produktywność
Badania przeprowadzono na próbie 700 osób. Podzielono je na dwie grupy. Pierwszą poczęstowano czekoladą i owocami oraz pokazano im występy satyryków. Druga grupa, kontrolna, nie otrzymała żadnej dawki cukrów, nic też nie oglądała. Następnie obu grupom zlecono wykonanie kilku zadań matematycznych. Jak się okazało, szybciej problemy rozwiązywały osoby z pierwszej grupy. Powtórzone badanie przyniosło identyczne wyniki.
Jak poprawić wyniki firmy?
Zdaniem naukowców, wzrost produktywności to efekt wytworzonych endorfin, czyli hormonów szczęścia. A im szczęśliwszy pracownik, tym chętniej podejmuje wyzwania i lepiej sobie z nimi radzi. Nie bez znaczenia jest fakt, że dzięki cukrom zawartym w owocach i czekoladzie, badani mieli po prostu więcej sił.
Słowem, słodki poczęstunek może zwiększyć wyniki finansowe firmy.
Autor: rf//gry / Źródło: CNN/X-News