Chiny przeprowadzą przegląd ponad 600 krajowych przepisów dotyczących produkcji żywności, tak by odpowiadały one międzynarodowym standardom - zapowiedziały władze w Pekinie. Proces ten ma się zakończyć nie wcześniej niż w 2010 roku.
- Obowiązujące obecnie przepisy dotyczące produktów żywnościowych są nierozsądne. Prowadzone od 1986 roku odpowiednie kontrole ujawniły duże braki, jeśli chodzi o prawo w tej dziedzinie - przyznał sekretarz generalny chińskiego urzędu ds. standardów i technologii produkcji żywności Hao Yi na stronie internetowej tej instytucji.
Wyjaśnił, że decyzja w sprawie rewizji chińskich przepisów zapadła na niedawnej krajowej konferencji w mieście Hangzhou, poświęconej jakości chińskiej żywności.
Sprawa zdrowej żywności w Chinach stała się głośna w sierpniu, gdy rozpoczęto ogólnonarodową kampanię kontroli jakości produktów żywnościowych pod wpływem międzynarodowej presji związanej ze wstrzymaniem importu niektórych chińskich artykułów uznanych za szkodliwe dla ludzi.
Od sierpnia aresztowano w Chinach 774 osoby odpowiedzialne za produkcję żywności nie spełniającej wymogów jakościowych bądź wręcz szkodliwej dla zdrowia.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24