W normalnym przepisie znalazłoby się masło, mąka pszenna i cukier. Tutaj potrzebne będą: olej kokosowy, orzechy włoskie, kasza jaglana i zmielone migdały. Jak zrobić z tego ciasto? W magazynie "Teraz kuchnia" pokazuje Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "Masterchef".
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej szarlotki:
- olej kokosowy - orzechy włoskie - zmielone migdały - kasza jaglana - owoce goji - jabłka - cynamon - miód/syrop z agawy - wiórki kokosowe
Jabłka kroimy, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do wody z lodem i sokiem z cytryny.
Teraz czas na bezglutenową kruszonkę. Do kaszy jaglanej dodajemy łyżkę oleju kokosowego, cynamon, miód (syrop z agawy), zmiksowane migdały, wiórki kokosowe, jagody goji, posiekane drobno orzechy i mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy jabłka, które przykrywamy bezglutenową kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut.
Autor: kka