Pod koniec 2010 r. w Polsce było prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych, w stosunku do poprzedniego roku ich liczba wzrosła o ponad 20 proc. - wynika z najnowszego raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Zdecydowana większość producentów ekologicznych w Polsce to producenci rolni. W latach 2009-2010 stanowili oni ok. 98 proc. wszystkich producentów. Pozostali (2 proc.) - to tacy, którzy np. importują produkty ekologiczne z innych krajów i wprowadzają je na polski rynek.
Rolnictwo ekologiczne nastawione jest głównie na produkcję roślinną, pod koniec 2010 r. wyłącznie takimi uprawami zajmowało się prawie 70 proc. gospodarstw, pozostałe prowadziły także produkcję zwierzęcą. W ubiegłym roku, podobnie jak w 2009 r., największy udział w powierzchni użytków rolnych upraw ekologicznych miały łąki i pastwiska (ponad 42 proc.). Kolejne miejsca zajmowała uprawa roślin na paszę (20,6 proc.) oraz zboża (19,6 proc). Pozostałe grupy upraw zajmowały 17,5 proc. użytków rolnych.
O rozwoju produkcji ekologicznej świadczy także wzrost powierzchni upraw. W 2010 r. wzrosła ona o prawie 25 proc. w stosunku do poprzedniego roku i wynosiła ok. 103 tys. hektarów. Najczęściej gospodarstwa ekologiczne mają powierzchnię od 5 do 10 ha; do 5 ha stanowiły 23,7 proc., a największe - powyżej 100 ha - zajmowały tylko 4,5 proc. ogólnej liczby gospodarstw.
Włochy najbardziej eko
Według danych za 2009 r., w Unii Europejskiej było 190 700 gospodarstw ekologicznych, najwięcej we Włoszech (43 000), Hiszpanii (25 300) oraz w Grecji (23 700). W Polsce wówczas działało 17,4 tys. gospodarstw.
W UE (z wyłączeniem Portugalii) w 2009 r. powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła 8,39 mln hektarów. Największa była w Hiszpanii (1 mln 603 tys. ha), we Włoszech (1 mln 107 tys. ha) i w Niemczech (947 tys. ha).
Jakie kryteria?
Pozostaje pytanie, czym dla Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest rolnictwo ekologiczne. "Dzięki uprawie bez agrochemii i kontrolowanym metodom produkcji, rolnictwo ekologiczne przyczynia się do zachowania bioróżnorodności i ochrony zasobów naturalnych, a także produkcji żywności o wysokiej jakości" - możemy przeczytać na stronie urzędu. Właśnie tymi kryteriami kierowano się przy przygotowaiu raportu o liczbie ekogospodarstw w Polsce.
Autor: xyz//ŁUD / Źródło: PAP