USA otworzą swój rynek na wołowinę, wieprzowinę, mięso baranie i kozie, a także produkty pochodne z Litwy - podała w środę Komisja Europejska. Nasz sąsiad będzie kolejnym po Irlandii państwem unijnym, który będzie się cieszył z łagodniejszego podejścia USA do eksportu mięsa.
Z zapowiedzi amerykańskiego departamentu rolnictwa zadowolona jest Komisja Europejska. - (Ta decyzja) przychodzi w czasie, gdy rolnicy w całej UE przeżywają szczególne trudności - zwrócił uwagę na konferencji prasowej w Brukseli rzecznik KE Margaritis Schinas.
Cierpi mocno
Litwa jako państwo graniczące z Rosją została szczególnie dotknięta wprowadzonym przez ten kraj embargiem na unijne produkty żywnościowe. Otwarcie amerykańskiego rynku może pomóc tamtejszym producentom. Z analiz KE wynika, że Litwa wysyłała do Rosji ponad 37 proc. swojej wołowiny i blisko 20 proc. swojej wieprzowiny. Stany Zjednoczone już na początku roku zapowiedziały, że będą stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej. Jako pierwsza zielone światło dostała Irlandia. - Komisja pracuje bez ustanku, by otworzyć nowe rynki i złagodzić problemy (dotykające unijnych rolników - red.) poprzez usuwanie barier i zwiększanie możliwości eksportowych dla producentów europejskich - podkreślili we wspólnym oświadczeniu unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oraz komisarz ds. handlu Cecilia Malmstroem.
Wspólna praca
KE zwróciła uwagę, że zapowiedź otwarcia amerykańskiego rynku na litewskie mięso to efekt prac służb weterynaryjnych z UE, USA oraz samej Litwy. "Decyzja USA jest uznaniem wprowadzenia przez UE solidnych, kompleksowych i skutecznych środków w sprawie zwalczania chorób zwierząt oraz zapewnienia bezpiecznego przetwarzania żywności w całym łańcuchu produkcji" - wskazali komisarze. Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory. W przypadku Litwy ograniczenia dotyczyły też innych rodzajów mięs, w tym wieprzowiny. Litwa złożyła wniosek o zatwierdzenie możliwości eksportu do USA mięsa drobiu i jaj już w 2004 r. W 2012 r. władze w Wilnie zmieniły wniosek, by obejmował on tylko mięso i produkty mięsne. Amerykańskie służby kontrolujące bezpieczeństwo żywności (Food Safety and Inspection Service) uznały, że litewskie przepisy i procedury są zgodne z prawem unijnym i wystarczające do ochrony zdrowia.
Autor: mn//gry / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Alpha/CC BY-SA 2.0/wikipedia.org