Przy produkcji piwa zużywa się bardzo dużo ziarna. Nawet małe browary, jak Lion Bridge z amerykańskiego stanu Iowa, potrzebują 200 - 300 kg jęczmienia, by wyprodukować 15 hektolitrów złotego trunku. Jednak co z nim zrobić, gdy w procesie fermentacji wytrąci się cały zawarty w ziarnie cukier? Od kilku tygodni Lion Bridge przekazuje go… kurczakom.
Farmer Chris Bass zapytał browarników, czy nie mógłby odbierać wykorzystanego jęczmienia. W odpowiedzi usłyszał, by częstował się śmiało. Tak rozpoczęła się nietypowa współpraca pomiędzy browarem a kurzą fermą produkującą miesięcznie 300 tuzinów jaj.
Wszyscy zyskują
Ta ostatnia powstała rok temu i koszt żywienia kur od początku był poważnym problemem. Na szczęście okazało się, że ptaki uwielbiają sfermentowany, jeszcze wilgotny jęczmień używany przy produkcji piwa.
Zyskują na tym wszyscy. - Gdybyśmy nie przekazywali jęczmienia farmie, byłby odpadkiem - przyznaje browarnik Quinton McClain.
Autor: tol / Źródło: CNN Newsource/x-news