Inspekcja Handlowa zakwestionowała jedną trzecią towarów sprzedawanych jako domowe, tradycyjne, naturalne itp. W 160 różnego rodzaju sklepach inspektorzy Inspekcji Handlowej skontrolowali 966 partii produktów.
Inspektorzy Inspekcji Handlowej sprawdzali jakość i oznakowanie produktów sprzedawanych jako domowe, tradycyjne, naturalne, bez konserwantów, wolne od GMO i im podobne. Kontrole prowadzone były od czerwca do września w całej Polsce, na zlecenie UOKiK.
Inspekcja Handlowa brała pod uwagę wykaz składników, rodzaj produktu, sposób rozmieszczenia i wyeksponowania obowiązkowych i dobrowolnych informacji na etykiecie lub w miejscu sprzedaży, a także szatę graficzną opakowania. Zakwestionowano co trzecią (300 partii – 31 proc.).
"Zakazane jest wprowadzanie konsumentów w błąd – np. sugerowanie, że kupują produkt bez konserwantów, gdy w rzeczywistości je zawiera" - napisał UOKiK w komunikacie przesłanym do redakcji.
Wyniki kontroli
Ze względu na wprowadzające w błąd oznakowanie zakwestionowano 233 partie. Inspektorzy stwierdzili, że do produkcji użyto licznych substancji dodatkowych (tj. dozwolonych dodatków do żywności oznaczonych symbolem E, takich jak wzmacniacze smaku, stabilizatory, przeciwutleniacze, które nie są stosowane w produkcji domowej i tradycyjnej).
Przykładowo wędzonka swojska zawierała dodatek błonnika bambusowego, białka sojowego, substancji zagęszczającej E-407, skrobi modyfikowanej, białka zwierzęcego, maltodekstrynę, stabilizatorów E-450, E-451, E-262, przeciwutleniaczy E-316 i E-315. A jeden żurów domowych powstawał na bazie koncentratu naturalnego. Producent twierdził, że powstawał on według staropolskiej receptury, która "pamięta dębowe stoły dworów i strzech". Nowy, zdrowy produkt w starym stylu zawierał substancja konserwująca E-211 (benzoesan sodu).
Maślanka naturalna, która miała być produktem naturalnym w wykazie składników zawierała substancje zagęszczające, w tym żelatynę wieprzową.
Smalec domowy, który reklamował się opisem "spróbuj prawdziwego, domowego smalca z najlepszym mięsem, przygotowanego według znakomitego polskiego przepisu" został wyprodukowany m.in. przy użyciu: białka sojowego, aromatów, wzmacniacza smaku E-621 (glutaminianu monosodowego), stabilizatorów E-450, E-451 i E- 452 (di-, tri- i polifosforanów). Za wprowadzenie produktów o niewłaściwej jakości lub zafałszowanych Inspektorzy Inspekcji Handlowej wydali 11 decyzji z karami o łącznej wysokości 6,1 tys. zł. Nałożyli 10 mandatów karnych za sprzedawanie produktów przeterminowanych na kwotę 1,6 tys zł. Przekazali 135 zawiadomień do innych instytucji: Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz do Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Autor: pp / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: tvn24.pl | ansa