Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii sera góralskiego. Powodem jest obecność bakterii Listeria monocytogenes.
"Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach" - czytamy w ostrzeżeniu, które pojawiło się na stronie GIS.
Ostrzeżenie dotyczy sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, o numerze partii: 12080. Data minimalnej trwałości: 06.02.2021.
Jak czytamy, producentem jest PPHU "Balser" Marian Górz. GIS poinformował, że firma rozpoczęła proces wycofywania oraz poinformowała swoich kontrahentów o wykryciu bakterii.
"Nie należy spożywać produktu"
Przedstawiciele Inspektoratu podkreślili, że "nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie". Wskazali bowiem, że "spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą". Choroba jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Wśród objawów są gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni.
"Jeśli ten produkt został już spożyty, a po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem" - radzą przedstawiciele GIS.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania partii produktu.
"W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu" - czytamy.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: GIS