Jabłka, jaja, masło, mięso - za te towary w ostatnich miesiącach płaciliśmy coraz więcej. Jednak według prognoz ekspertów, którzy gościli w programie "Biznes dla ludzi" w TVN24 BiS ceny większości z nich będą spadać.
Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole mówił w TVN24 BiS, że ceny jabłek w naszym kraju są coraz wyższe, co jest efektem przymrozków, które zniszczyły część upraw wiosną tego roku.
Wyższe ceny
- W skutek przymrozków zbiory jabłek były najniższe od 2010 roku, co pokazuje skalę niedoboru. W zależności od odmiany jabłka są kilkadziesiąt procent droższe w ujęciu rocznym - mówił Jakub Olipra w TVN24 BiS. Dodał, że za trzy miesiące cena szarlotki będzie wyższa.
- Pocieszeniem są ceny cukru, które spadają, bo na świecie rosną jego zapasy. Produkcja jest wyższa niż konsumpcja - zaznaczył. Ekonomista Credit Agricole mówił również o cenach jaj, które w ostatnich miesiącach gwałtownie rosły ze względu na wykrycie fipronilu na fermach kur niosek w Holandii, Belgii, Niemczech, a następnie w innych krajach Unii Europejskiej, co spowodowało konieczność wybicia wielu stad. - Wykrycie nastąpiło w sierpniu. Myślę, że cztery miesiące to czas wystarczający, aby częściowo odbudować produkcję. Może te ceny nie powrócą w grudniu do tych, które obserwowaliśmy w lipcu, ale w grudniu będziemy obserwować niewielki spadek - mówił Olipra.
Co z masłem?
Jakub Olipra mówił również o cenach masła, które w ostatnich miesiącach również było coraz wyższe. - Jeżeli spojrzymy na wyniki aukcji Global Daily Trade w Nowej Zelandii, czyli aukcję produktów mlecznych, to widać spadki cen - mówił Olipra. Zaznaczył, że Nowa Zelandia odpowiada za 50 proc. światowego eksportu masła. - Spadek cen jest widoczny również w UE. Pod koniec września osiągnęliśmy cenę 650 euro za 100 kilogramów, a teraz jesteśmy w trendzie spadkowym, bo rośnie produkcja i spada popyt w Chinach - dodał. Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności mówił w TVN24 BiS, że od stycznia będzie następował spadek cen masła. - Wydaje mi się, że kostka masła o wadze 200 gramów będzie przed Wielkanocą kosztowała około 5 złotych 50 groszy, a nie 7 złotych czy więcej jak teraz - powiedział Gantner.
Mięso tańsze?
Jakub Olipra mówił również o cenach mięsa wieprzowego, które jego zdaniem są mocno zależne od cen na zachodzie Europy. - Jeżeli spojrzymy na światowy rynek wieprzowiny, to widać wyraźną odbudowę pogłowia trzody chlewnej w UE. Z drugiej strony popyt w Chinach obniża się. Wszystko wskazuje na to, że w trzecim kwartale weszliśmy w spadkową fazę cyklu świńskiego - mówił ekonomista. Dodał, że to będzie zauważalne dla klientów i ceny będą spadać.
Autor: msz//sta / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock