Brak młodych osób chcących uczyć się zawodu to jeden z głównych problemów branży piekarskiej nie tylko w Polsce, ale i na świecie - uważają przedstawiciele piekarzy. Ich zdaniem, jeśli sytuacja się nie zmieni, to części piekarni i cukierni grozi likwidacja.
Jak powiedział w środę w Poznaniu na konferencji prasowej prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka, niedobór fachowców będzie skutkował kurczącą się liczbą zakładów piekarskich.
Nie ma chętnych
- Brak następców, brak chętnych do nauki jest największym problemem, jeśli chodzi o zawód piekarza i cukiernika. Musimy robić wszystko, by te zawody nie zaginęły. Według naszych szacunków w Polsce działa ok. 10 tys. zakładów; część z nich będzie musiała zakończyć działalność: nie tylko dlatego, że jemy coraz mniej pieczywa – powiedział Butka. W całym kraju zawodu uczy się obecnie najwyżej kilkadziesiąt osób, a potrzeby są wielokrotnie większe. - W Wielkopolsce, w ramach naszego cechu, nowy rok w nauce zawodu piekarza zaczyna dziewięciu młodych adeptów. Jeszcze kilkanaście lat temu były to cztery pełne klasy. Młodych może odstraszać wizja ciężkiej pracy. W dodatku ci, którzy deklarują, że chcą uczyć się w szkołach zawodowych, traktowani są przez rówieśników jako gorsi – powiedział.
Nie tylko u nas
Butka podkreślił, że problem z fachowcami do pracy dotyczy także innych krajów. - W Niemczech z powodu braku następców w ubiegłym roku zamknęło się 12 proc. piekarni. My staramy się popularyzować zawód piekarza, organizując imprezy promocyjne, tj. Święto Chleba. Zaczynamy edukację od najmłodszych dzieci – powiedział. Problemy branży mają być omawiane podczas organizowanego w październiku w Poznaniu Kongresu Światowej Unii Piekarzy i Cukierników. Impreza ta organizowana jest po raz pierwszy po ubiegłorocznym połączeniu Światowej Unii Piekarzy z Międzynarodowym Związkiem Cukierników. Kongres odbywać się będzie w dniach 1-2 października; do Poznania ma przyjechać kilkudziesięciu reprezentantów sektora piekarskiego i cukierniczego z całego świata. Poza kwestią szkoleń młodych piekarzy i cukierników, zaplanowano tematy ekonomicznego utrzymania zakładów oraz zdrowego pieczywa.
Autor: msz//km/kwoj / Źródło: PAP