Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne związane z wykryciem obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii majeranku. "Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem" - podano.
GIS poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - podano.
Szczegóły dotyczące produktu
GIS poinformował, że skażenie dotyczy następującej partii produktu:
Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana Numer partii: 155022ak Data minimalnej trwałości: 12.2024 Kod kreskowy: 2019010010785 Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica
Według Głównego Inspektoratu Sanitarnego dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów. "Organy urzędowej kontroli żywności monitorują procesy wycofywania produktu z obrotu" - podano w komunikacie.
Zatrucie salmonellą. Jakie są objawy?
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - stwierdzono.
Objawy, jakie pojawiają się po kontakcie z czynnikiem zakaźnym w postaci bakterii salmonelli, to: bóle brzucha, biegunka, gorączka, nudności, odwodnienie i wymioty. W przypadku, gdy dojdzie do rozwinięcia się zakażenia o cięższym przebiegu (postać pozajelitowa), pojawić się mogą: ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock