W Częstochowie otwarto w czwartek fabrykę mrożonej żywności, wybudowaną przez japońskiego giganta spożywczego Ajinomoto Frozen Foods oraz miejscową firmę Jawo. Będą tu produkowane japońskie pierogi gyoza na rynki całej Unii Europejskiej.
W nowym zakładzie pracę znalazło już 30 osób, wkrótce spółka zatrudni drugie tyle. Wartość inwestycji to ok. 8 mln zł.
Wzrost zatrudnienia
Obie firmy nawiązały współpracę w maju 2013 r. Podpisały wówczas umowę, na mocy której Jawo rozpoczęło produkcję japońskich pierogów z farszem mięsno-warzywnym. - Chcąc trafić z naszą ofertą na rynek europejski potrzebowaliśmy tutejszego partnera. Zdecydowaliśmy się na współpracę z Jawo ze względu na stosowaną tu kontrolę jakości oraz podejście do klienta, które z pewnością buduje właściwy wizerunek firmy - powiedział podczas czwartkowego otwarcia zakładu prezes Ajinomoto Jawo Satoshi Hibi. Ponieważ zainteresowanie japońską żywnością stale rosło, zarządy obu firm podjęły decyzję o utworzeniu wspólnego przedsiębiorstwa. Powstało ono w październiku 2014 r. pod nazwą Ajinomoto Jawo. Na miejsce nowej fabryki wybrano halę przy ulicy Bór. Częstochowska firma wyremontowała pomieszczenia, a strona japońska wyposażyła je w sprzęt produkcyjny. W nowym zakładzie już zatrudniono 30 pracowników. Do lipca spółka planuje zwiększenie liczby zatrudnionych o kolejnych 30 etatów. - Cieszę się, że częstochowska firma, dzięki współpracy z zagranicznym partnerem, będzie znana w całej Europie, a przy okazji stworzy kilkadziesiąt nowych miejsc pracy - powiedział prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk. Ajinomoto Jawo docelowo chce produkować ok. 1,5 tys. ton pierogów rocznie. Gyoza z kurczakiem i warzywami, wieprzowiną oraz owocami mają trafiać na rynek całej UE, głównie do Francji, Wielkiej Brytanii i Niemiec.
Popularne danie
Firma Ajinomoto Frozen Foods, która jest częścią ogólnoświatowej korporacji Ajinomoto Group, specjalizującej się w produkcji artykułów spożywczych i farmaceutycznych, została założona w 1909 r. i obecnie działa w 26 krajach, zatrudniając ponad 27 tys. pracowników. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto za zeszły rok kształtowała się na poziomie 11 mld dol. Założona w 1992 roku spółka Jawo specjalizuje się w ręcznej produkcji – na dużą skalę - mrożonych artykułów spożywczych, m.in. pierogów, knedli, czy naleśników. Zatrudnia ok. 150 pracowników, miesięcznie produkuje 350 ton mrożonek. Gyoza to bardzo popularne w Japonii danie przygotowane z delikatnego, cienkiego ciasta nadzianego farszem mięsno-warzywnym, mięsnym lub na bazie ryb i owoców morza. Jest to jedno z podstawowych dań w japońskiej kuchni, serwowane na całym świecie. Gyozę można przyrządzić na kilka sposobów - ugotować na parze, usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju lub usmażyć w głębokim tłuszczu.
Autor: mb / Źródło: PAP