Rząd przyjął we wtorek koncepcję programową udziału Polski w Wystawie Światowej EXPO 2015 w Mediolanie. Odwiedzający naszą ekspozycję będą mogli brać udział m.in. w pokazach kulinarnych, wspólnym robieniu wędlin czy pieczeniu chleba. Planowany koszt udziału Polski w EXPO wyniesie ok. 57 mln zł - podało ministerstwo gospodarki.
Kolejna Wystawa Światowa EXPO będzie organizowana w Mediolanie pod hasłem "Wyżywienie planety, energia dla życia". Wystawa będzie trwała od maja do października 2015 r.
Wystawa EXPO jest najważniejszą, najbardziej prestiżową imprezą promocyjną na świecie i okazją do wykreowania pozytywnego wizerunku państw w niej uczestniczących.
- Potwierdziliśmy swój udział w wystawie. Jest to o tyle ważne EXPO dla nas, że jest związane m.in. z promocją polskiej żywności, co w kontekście zdarzeń jeśli chodzi o kłopoty, embarga, kwestie wirusa (ASF), który dotyka nasze rolnictwo i możliwości eksportowe, wydaje się bardzo ważne - mówił podczas wtorkowej konferencji prasowej premier Donald Tusk.
Pozytywna promocja Polski
Zamiarem organizatorów polskiej sekcji EXPO 2015 jest: przyciągnięcie jak największej liczby odwiedzających, pozytywna promocja Polski i polskiej gospodarki. Polska chce przedstawić się jako aktywny i wartościowy członek Wspólnoty, nastawiony na nowoczesność, a jednocześnie pielęgnujący swoje tradycje - poinformowało CIR w komunikacie.
Nasza obecność na EXPO w Mediolanie to przede wszystkim promocja produktów polskiego sektora rolno-spożywczego oraz towarzysząca jej atrakcyjna i nowoczesna oferta programowa. To także zwiększenie zainteresowania polskimi rozwiązaniami w rolnictwie, w tym rolnictwie ekologicznym, przetwórstwie żywności, biotechnologii i ochronie środowiska.
Najbardziej włoski pawilon
Organizatorzy zdecydowali, by - wzorem ekspozycji w Szanghaju - w pawilonie polskim przedstawiono szeroką i atrakcyjną ofertę polskich produktów. Pawilon ma być najbardziej włoskim spośród zagranicznych prezentacji na EXPO. Chodzi o wykorzystanie takich elementów polskiej tradycji żywieniowej i kultury, które są najbardziej zbliżone do tradycji włoskich, a więc spotkań rodzinnych i w gronie przyjaciół, którym towarzyszy spożywanie smacznych i zdrowych potraw - czytamy w komunikacie.
Odwiedzający naszą ekspozycję będą mogli brać udział w pokazach kulinarnych, wspólnym robieniu wędlin czy pieczeniu chleba. Odwołanie się do idei rodziny i uroczystości rodzinnych, wspólnej zabawy, kuchni i potraw będzie z pewnością koncepcją oryginalną, odbiegającą od dotychczasowych stereotypów.
Miesiące pod znakiem owoców
Podczas EXPO 2015 zaplanowano dwa typy wydarzeń: pierwszy - adresowany do szerokiej publiczności, drugi - skierowany do zaproszonych specjalistów. Imprezie towarzyszyć będą wydarzenia kulturalne, np. koncerty, happeningi, wystawy (np. wzornictwo przemysłowe), pokazy polskich filmów. Zaplanowano również ofertę eventową, np. miesiące tematyczne: maj - truskawki, czerwiec - porzeczki, lipiec - jagody, itp. Wśród ofert są także tygodnie tematyczne - chleba, miodu, wędlin, sera
Autor: ToL / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24