Na każdym jajku znajduje się kod. Przykładowa kolejność liter "X-YY-ZZZZZZZZ".
Informacja "X" w postaci cyfry określa metodę chowu:0 – ekologiczny,1 – wolny wybieg,2 – ściółkowy,3 - klatkowy.Następnie kod "YY" symbolizuje kraj pochodzenia jaja, w naszym kraju będzie to PL."ZZZZZZZZ" – to weterynaryjny numer, pozwalający zidentyfikować producenta. Na ten numer składają się po dwie cyfry: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności, kod firmy w powiecie.
Oznaczenia wagi i jakości
Jajka klasyfikuje się także według ich wagi:
XL – bardzo duże: 73 g i więcej,L – duże: od 63 g do 73 g,M – średnie: od 53 g do 63 g,S – małe: poniżej 53 g.Oprócz tego występują klasy jakościowe jaj:Klasa A – świeże jajka, czyli te, które znajdziemy w sklepach. Skorupka nie jest popękana, a białko jest płynne i klarowne,Klasa A - ekstra – to jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania. Takie jajka są trudno dostępne w większych sklepach, uchodzą za rarytas,Klasa B – to jajka drugiej klasy,klasa C – jajka przemysłowe, które nie nadają się do sprzedaży detalicznej.
Kupując jajka musimy też zwrócić uwagę na opakowanie, na którym powinna znaleźć się:data minimalnej trwałości, która nie powinna przekraczać 28 dni.
Autor: kp / Źródło: TVN24 BiS