Tegoroczny sezon na szparagi nieudany. Plantatorzy zbierają o 1/3 mniej tego warzywa niż rok temu. Powód to niesprzyjająca pogoda - jest zbyt chłodno i mokro. Wciąż jednak jest jeszcze szansa na wysyp szparagów i spadek ich ceny.
Cena za kilogram szparagów wynosi obecnie ok. 8 - 10 zł. Jak jednak ocenia Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związek Producentów Szparaga, stosunkowo wysoka cena nie odstrasza chętnych. - Długotrwałe deszcze i zimne noce spowodowały, że cena szparagów utrzymuje się na wysokim poziomie. Zbiory są o ok. 30 proc. mniejsze niż w ubiegłym roku, ale jeśli tylko pogoda się poprawi, zrobi się cieplej, będzie się można spodziewać wysypu szparagów. Chętnych na zakup nie brakuje; producenci przeżywają oblężenie - powiedział Jakobsze.
Jak wynika z danych przedstawionych przez Polski Związek Producentów Szparaga, około połowy z 4 tysięcy ton zbieranych w Polsce szparagów trafia na rynek krajowy.
Zdaniem Jakobsze, zmienia się struktura plantacji w Polsce: przybywa dużych, liczących kilkadziesiąt hektarów i więcej upraw, ubywa zaś plantacji małych. Jak jednak podkreślił, to właśnie na takich plantacjach uprawa odbywa się przy wykorzystaniu najmniejszej ilości środków chemicznych.
Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Statystyczny Polak spożywa rocznie ok. 5 dekagramów szparagów. Statystyczny Niemiec zjada zaś 1,5 kilograma, a Szwajcar - około 2 kilogramów.
Łączna powierzchnia polskich upraw szacowana jest na ok. 1,5-2 tysiące hektarów, na których zbiera się przeciętnie ok. 4 tys. ton szparagów. Około połowy produkcji trafia do polskich konsumentów, reszta jest eksportowana - głównie do Niemiec, Holandii, Belgii i Francji.
Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: TVN24