Henryk Lipka, założyciel firm SuperDrob oraz Viandes Riviera Lipka Frères zmarł w wieku 80 lat. Informację o śmierci polskiego przedsiębiorcy przekazał jego syn.
Henryk Lipka był założycielem firm Viandes Riviera Lipka Frères oraz SuperDrob S.A., w których przez wiele lat pełnił funkcję przewodniczącego Rady Nadzorczej.
Henryk Lipka nie żyje
Odszedł w niedzielę, 27 października, w wieku 80 lat.
"Ojciec był dla mnie mentorem. Dzięki Jego inspiracji, wspólnie z bratem Dariusem podjęliśmy wyzwanie przejęcia sterów dobrze prosperującej organizacji, budowanej od podstaw" - napisał jego syn César Lipka na portalu LinkedIn.
"Henryk Lipka był mentorem, przyjacielem wielu z nas, a jako Przewodniczący Rady Nadzorczej zawsze pozostawał otwarty na każdego pracownika. Jego wysokie poczucie standardów etycznych, wrażliwość na drugiego człowieka i przeświadczenie, że zespół jest kluczem do sukcesu, wpłynęły na kształt kultury organizacji, która do dziś rezonuje w zakładach i biurach Grupy LipCo Foods" - napisała w oświadczeniu firma SuperDrob.
Pogrzeb Henryka Lipki odbędzie się 4 listopada w Karczewie.
SuperDrob to polskie przedsiębiorstwo specjalizujące się w produkcji oraz sprzedaży produktów drobiowych. Trafiają one w większości do klientów sieciowych np. hipermarketów czy restauracji KFC, a także odbiorców w Wielkiej Brytanii, Niemczech Chinach, a także we Francji.
Główna siedziba przedsiębiorstwa zlokalizowana jest w Karczewie, natomiast pozostałe zakłady znajdują się w Łodzi, Lublinie, Stoczku Węgrowskim, Turce, a także Goleniowie. SuperDrob S.A zatrudnia około 2500 pracowników.
Obecnie prowadzeniem biznesu zajmują się synowie Henryka Lipki. Darius Lipka jest prezesem firmy Viandes Riviera Lipka Frères, natomiast Cesar Lipka stoi na czele multifoodowej grupy LipCo Foods.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Grzegorz Michałowski/PAP