21.12.2019

Ponad 770 kilometrów w niecały miesiąc. Taki dystans piechotą pokonali Grzegorz Kapla, autor książek i bloga "Kapla w drodze" i jego córka, tancerka Ola Kapla, którzy dotarli do Santiago de Compostela. - To dobra duchowa lekcja, ona polega na tym, jak niewiele trzeba do szczęścia człowiekowi - wskazał Grzegorz Kapla. - Trasa uczy, jak niewiele nam potrzeba w życiu. Cieszy nas, że możemy wziąć prysznic, że możemy zjeść kanapkę. Jest to magiczna sprawa - wtórowała Ola Kapla.

Z kolei o przyprawach, ich pochodzeniu i zastosowaniu w programie opowiadał Jędrzej Majka, autor książki "Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat". Za niektóre z przypraw jeszcze do niedawna płaciło się krocie. - Dzisiaj kilogram dobrego szafranu hiszpańskiego kosztuje 10 tysięcy euro - wskazał Majka. - Oczywiście nie są to takie wartości, jak w połowie XVII wieku w Amsterdamie, gdzie za kilogram goździków moglibyśmy kupić kamienicę - dodał.