Byk i Niedźwiedź
Ceny wciąż rosną, żywność drożeje. Dlaczego jedzenie jest tak drogie? W jakiej kondycji jest polska gospodarka po pandemii?
Polska ponownie znalazła się w pierwszej trójce państw z najszybciej rosnącymi cenami w Unii Europejskiej. Według danych Eurostatu za lipiec ceny w porównaniu do zeszłego roku wzrosły w Polsce o 4,7 procent. Za sporą część wysokiej inflacji odpowiada żywność. Dlaczego jedzenie jest takie drogie? O tym w rozmowie z Janem Niedziałkiem w programie "Byk i Niedźwiedź" mówi Jakub Olipra z Credit Agricole. - Obecnie jest to trzy procent rok do roku, jeśli chodzi o wzrost cen w kategorii żywność i napoje bezalkoholowe. Mamy do czynienia z silnym wzrostem tej dynamiki, bo całkiem niedawno to było dwa procent. Jeśli chodzi o drób, tutaj mamy do czynienia z silnymi wzrostami cen w ujęciu rocznym. To wynika z tego, że mieliśmy problem z ptasią grypą w Polsce, która doprowadziła do znaczącego spadku produkcji - wyjaśnia Jakub Olipra. Ekspert Credit Agricole zauważa również zależność między zmianami klimatu a wzrostem cen żywności. - Zmiany klimatyczne postępują szybciej niż mogłoby się nam wydawać i jednym z sektorów, który jest dosyć silnie dotknięty przez te zmiany klimatyczne to jest rolnictwo, które w sposób szczególny zależy od pogody. Możemy mieć jednego roku susze i powodzie. Ulewne deszcze bardziej szkodzą niż pomagają - ocenia Jakub Olipra. W dalszej części programu "Byk i Niedźwiedź" Jan Niedziałek rozmawia z ekonomistą banku PEKAO SA, dr Ernestem Pytlarczykiem o wpływie niskiego bezrobocia i wysokiej inflacji na gospodarkę. - Wychodzimy z pandemii, kryzysu pandemicznego, recesji dużo szybciej niż Europa. Nasza produkcja jest powyżej trendu, który rysował się przed pandemią. W Polsce są sektory, które na pandemii zyskały. Przedsiębiorcy są zdecydowanie wygranymi, jeśli chodzi o okres pandemiczny - wyjaśnił Ernest Pytlarczyk.