Przygotuj się na:

BUDOWA PĘTLI NA WOLI

Zarząd Dróg Miejskich rozpoczyna budowę nowej pętli autobusowej na Woli. W związku z tym, od wtorku kierowcy i pasażerowie komunikacji miejskiej muszą liczyć się z utrudnieniami. Jak informuje ratusz, stara pętla przy Płockiej jest za mała, by mogło się na niej jednocześnie zatrzymywać kilka autobusów przegubowych.

Historia

Historia

Dwa talerze, czarka w kształcie muszli i filiżanka. Te cztery naczynia wydobyte podczas prac archeologicznych na terenie dawnego zespołu zamkowego Radziwiłłów w Białej Podlaskiej (województwo lubelskie) dają jasną odpowiedź, jak wyglądała porcelana i fajans wytwarzane w  tamtejszej – znanej w całej XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej - farfurni. Do tej pory niektórzy mylili je z wyrobami pochodzącymi z wytwórni istniejącej niegdyś w warszawskim Belwederze.  

Na koniec sierpnia planowane jest oddanie do użytku czterech wyremontowanych budynków wchodzących w skład założenia pałacowego w Kozłówce (województwo lubelskie). Od końca XVIII wieku do lipca 1944 roku mieszkali tu Zamoyscy. Przy okazji remontu odkopano pamiątki po dawnych właścicielach – piętnaście butelek z winem oraz kocioł, który przed laty był częścią systemu grzewczego. Pojawiła się też nowość – łazienki, do których wchodzi się tak, jakby wchodziło się do szafy.

Barak łaźni męskiej i przylegający do niego bunkier komór gazowych to jedne z najważniejszych zabytków związanych z historią niemieckiego obozu koncentracyjnego na Majdanku. W maju zakończyły się prace konserwatorskie i po dwóch latach obiekty te otwarto dla zwiedzających. Jednocześnie, po raz pierwszy w historii Państwowego Muzeum na Majdanku, można oglądać wnętrze baraku łaźni żeńskiej, w którym prace konserwatorskie realizowane były w poprzednich latach.

Hamburger rybny podlany winem lacrima, bryzol z "kap. kisz.", a na deser naleśnik z "dż. brz.". Z drugiej strony homar w majonezie i butelka szampana Piper-Heidsieck wytargana z baru hotelu Beskid. Wbrew pozorom gastronomia PRL była znacznie bogatsza, niż to wynika z filmów Barei. Dowody zgromadził skromny pracownik poznańskiego PKS. Pierwsza część opowieści o żywieniu w czasach komunizmu.