Zodiak schowany za wodną kurtyną. Skwer zaprojektują autorzy Rotundy

Warszawa

Tak ma wyglądać plac przed Zodiakiem | UM Warszawa
Tak ma wyglądać plac przed Zodiakiem | UM Warszawa
Tak ma wyglądać plac przed Zodiakiem | UM Warszawa
Tak ma wyglądać plac przed Zodiakiem | UM Warszawa
Tak ma wyglądać plac przed Zodiakiem | UM Warszawa
Tak ma wyglądać plac przed Zodiakiem | UM Warszawa

Młodzi krakowscy architekci Bartłomiej Gowin i Krzysztof Siuta wygrali konkurs na projekt placyku przy pasażu Wiecha. Ma to być element rewitalizacji dawnego baru Zodiak. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie to ich druga realizacja w odległości 150 metrów.

Gowin i Siuta mają szczęście do warszawskiej Ściany Wschodniej - nieco ponad rok temu wygrali konkurs na projekt modernizacji Rotundy. Teraz dostali pierwszą nagrodę w organizowanym przez oddział warszawski Stowarzyszenia Architektów Polskich i miasto konkursie na projekt rewitalizacji skweru przed Zodiakiem.

Wyniki ogłoszono we wtorek w niewynajętym jeszcze lokalu użytkowym na galerii nowej części stacji metra Świętokrzyska. Tam też do piątku można oglądać zarówno zwycięską, jak i 78 innych konkursowych prac.

Architekci i urzędnicy

Rewitalizacja placu to element większego projektu - miasto wspólnie z OW SARP chce w najbliższym czasie zmodernizować Zodiak, by umieścić w nim dwie instytucje. Na parterze SARP ma stworzyć punkt, w którym prezentowane i dyskutowane będą architektoniczne i urbanistyczne propozycje dla miasta. Jego elementem ma być makieta Śródmieścia, która pozwoli np. ocenić, jak nowe budynki wpiszą się w jego panoramę. Będzie też kawiarnia.

Miasto chce z kolei urządzić na piętrze punkt, w którym promować będzie osiągnięcia gospodarcze Warszawy. Razem ma to być wizytówka dynamicznej, rozwijającej się stolicy. W podziemiach znajdzie się sala konferencyjna, a plac przed pawilonem ma stać się miejscem spotkań, które włączy warszawiaków w dyskusje toczące się w środowiskach architektów i aktywistów.

Z placu do internetu...

Konkursowe prace skupiały się na takim zorganizowaniu przestrzeni, które umożliwi jej dostosowywanie do rozmaitych potrzeb - wystaw, debat, prezentacji - a zarazem nie zdominuje niewielkiego w gruncie rzeczy skweru. Co ciekawe, prawie wszystkie prace postulowały ustawienie tam konstrukcji, która w mniejszym lub większym stopniu przypominałaby to, co z pasażu zniknęło po modernizacji sprzed paru lat: poziome, zadaszające elementy, chroniące przed deszczem i nadające przestrzeni ludzką skalę.

Architekci z Krakowa byli konsekwentni - tak, jak w projekcie otoczenia Rotundy, zaproponowali by nad placykiem rozpięte zostały liny, na których zawisną lampy. Podłoga ma być biała, jak "symboliczna biała kartka papieru, na której - w postaci wpisów, rysunków czy tymczasowych instalacji - mogą zostać zapisane wizje, idee, przemyślenia i manifesty" - czytamy w opisie zwycięskiej pracy. Nawierzchnia ma być łatwa do zapisania, ale też łatwa do wyczyszczenia. Na środku, nad placem znaleźć ma się kamera, która wszystkie zdarzenia będzie transmitować w internecie, tworząc tym samym zapis debat kształtujących Warszawę.

... przez ścianę z wody

Najciekawszym elementem będzie kurtyna wodna między placem, a wieżowcem mieszkalnym. To ukłon w stronę pierwotnego projektu pasażu, w którym woda ogrywała dużą rolę. - To przewrotny, ale bardzo dobry pomysł. Woda na skwerze zawsze miała być pozioma. Tyle że to zabrałoby miejsce, więc teraz woda będzie pionowa. Bardzo mi się to spodobało - powiedziała na ogłoszeniu wyników Barbara Kaliszewska, współautora oryginalnego projektu, którą zaproszono do jury rozstrzygniętego właśnie konkursu.

Kurtyna ma być interaktywna - gdy ktoś się do niej zbliży, woda w tym miejscu będzie wyłączona, a w kurtynie pojawi się przejście. To ma zachęcać do zabawy, a co za tym idzie - do wejście w interakcję z Zodiakiem i tym, co będzie się w nim działo. - Atutem tej pracy jest otwartość i różne możliwości aranżacji terenu, w zależności od potrzeb - ocenił Michał Olszewski, wiceprezydent Warszawy, który zasiadał w jury.

Wystawa i dyskusja

Miasto chce, żeby prace przy rewitalizacji placu zaczęły się jeszcze w tym roku. W zeszłym tygodniu ogłoszono też przetarg na projekt modernizacji samego pawilonu.

Prace konkursowe można oglądać na stacji metra Świętokrzyska w środę i czwartek od 8 do 18, a w piątek do 13. Dyskusja pokonkursowa odbędzie się 9 kwietnia w siedzibie OW SARP przy Foksal, o godzinie 16.

Otoczenie Zodiaka jest obecnie zaniedbane
Mateusz Szmelter/tvnwarszawa.pl

Karol Kobos