Przygotuj się na:

ZIMA NA DROGACH

To właśnie teraz, gdy temperatura rano spada poniżej 7 stopni Celsjusza, a kolejki do warsztatów są krótkie, powinniśmy umówić się na sezonową zmianę opon.

Wierni święcili pokarmy. "Kiedyś koszyki wyglądały inaczej"

Warszawa

Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św. Jana Chrzciciela | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św. Jana Chrzciciela | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl
Święcenie potraw przed archikatedrą św | Artur Węgrzynowicz / tvnwarszawa.pl

Od rana w Wielką Sobotę wierni święcili pokarmy w stolicy. Odwiedzali także Groby Pańskie, które powstały w kościołach.

Święcenie pokarmów odbywało się między innymi przed archikatedrą św. Jana Chrzciciela. - Jest wiele osób. Po poświęceniu zawartości koszyczków przez kapłana i złożeniu życzeń, podchodzą następni wierni - relacjonował Artur Węgrzynowicz, reporter tvnwarszawa.pl.

Kiedyś święconka była większa

Święcenie pokarmów to tradycja Wielkiej Soboty. Wierni do swoich koszyczków wkładają między innymi jajko, sól, chleb i wędliny. Dawniej wyglądało to zupełnie inaczej.

Jak mówią etnografowie, kiedyś święconka była znacznie większa. Do kościoła zanoszono jedzenie w wielkich koszach. Bywało też tak, że to ksiądz przyjeżdżał do domu poświęcić pokarm, bo było go tak dużo.

Jajko symbolem życia

Każda z potraw w święconce to również, zgodnie z tradycją, osobny symbol. Jajka (symbol życia i zmartwychwstania), kiełbasa (symbol dostatku), chleb (absolutna podstawa egzystencji oraz symbol Chrystusa), chrzan i czasami ocet (symbole wielkiego cierpienia Chrystusa).

Dzisiejszy cukrowy baranek, symbol ofiary Jezusa, który często umieszczamy w koszyczku, kiedyś był wykonany z innych surowców. - W zapiskach XIX-wiecznych dotyczących dworskiej kuchni są wspomnienia o baranku naturalnej wielkości zrobionym całym z masła - twierdziła w rozmowie z tvnwarszawa.pl Amudena Rutkowska z Państwowego Muzeum Etnograficznego.

W tradycji ludowej zakazany jest za to kurczak. Podanie mówi, że gdy Chrystus był przybijany do krzyża, jego oprawcy zgubili jeden gwóźdź. Była więc szansa, że będzie cierpiał mniej. Przybłąkała się jednak kura, która zaczęła grzebać w ziemi i odgrzebała gwóźdź. Mięso kurczaka jest więc uznawane za przeklęte.

Odwiedzają Groby Pańskie

Tradycja odwiedzania Grobów Pańskich wzięła swój początek w stolicy. Do niektórych świątyń ustawiają się wręcz kolejki, za względu na wymowę dekoracji, nawiązujących często do bieżących wydarzeń.

W PIĄTEK W WARSZAWIE ODBYŁA SIĘ DROGA KRZYŻOWA:

Centralna Droga Krzyżowa w centrum stolicy
TVN24

su/ran