Tłusty czwartek w Warszawie na czarno-białych fotografiach

Warszawa

Uliczna sprzedaż pączków w Warszawie, 1934 r. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Sprzedaż pączków na pl. Kercelego (Kercelaku) w Warszawie, 1927. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Kolejka po pączki przed cukiernią przy ul. Świętokrzyskiej przy skrzyżowaniu z ul. Marszałkowską, 1974. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Cukiernia Blikle w Warszawie, 1978-02-05. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Cukiernia Blikle w Warszawie, 1978-02-05. v | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jerzy Czesław Blikle z tacą pączków, 1969-1978. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jerzy Czesław Blikle smaży pączki | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Smażenie pączków | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jerzy Czesław Blikle smaży pączki | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Smażenie pączków | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Smażenie pączków w cukierni Blikle w Warszawie, 1978. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Koło Gospodyń Wiejskich w Proboszczowicach. Janina Dąbrowska i Krystyna Niekłań, 1975 r. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Uliczna sprzedaż pączków w Warszawie, 1934 r. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Uliczna sprzedaż pączków w Warszawie, 1934 r. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Sprzedaż pączków na pl. Kercelego (Kercelaku) w Warszawie, 1927. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Kolejka po pączki przed cukiernią przy ul. Świętokrzyskiej przy skrzyżowaniu z ul. Marszałkowską, 1974. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Cukiernia Blikle w Warszawie, 1978-02-05. | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Cukiernia Blikle w Warszawie, 1978-02-05. v | Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jerzy Czesław Blikle z tacą pączków, 1969-1978. | Narodowe Archiwum Cyfrowe

Tradycja Tłustego Czwartku była popularna w stolicy i w innych polskich miastach już przed wojną. Narodowe Archiwum Cyfrowe podzieliło się z nami fotografiami, na których można zobaczyć warszawskich cukierników smażących pączki, a także ulicznych sprzedawców sprzed lat.

Na czarno-białych zdjęciach zobaczyć można m.in. Jerzego Czesława Bliklego oraz innych cukierników smażących pączki, kobiety z tacami pełnymi tych łakoci, a także wielometrową kolejkę warszawiaków ustawioną przed jedną z cukierni.

Natomiast przedwojenne fotografie przedstawiają uliczną sprzedaż pączków m.in. na Kercelaku.

Tradycja Tłustego Czwartku

Zwyczaj jedzenia pączków, zwanych pampuchami, przyjął się w Polsce w XVII wieku. Początkowo popularny był przede wszystkim na dworach i w miastach. Na wsi pojawił się pod koniec XIX i na początku XX wieku. Popularne dzisiaj słodkie i puszyste pączki dawniej jadano ze skwarkami.

Według jednego z przesądów każdy powinien w czwartek zjeść pączka, aby zapewnić sobie powodzenie w życiu. Jak Wy obchodzicie tłusty czwartek? Na Wasze zdjęcia i relacje czeka kontakt24.

Kolejka przed jedną z wolskich cukierni

ij

W kolejce po pączki
Lech Marcinczak/ tvnwarszawa.pl