Przyjazny plac z "trzepakowiskiem" między Szmulowizną a Michałowem

Warszawa

Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy
Zwycięska koncepcja na "Zielony plac" | Urząd miasta Warszawy

Ławki, plac zabaw, pole do gry w bule i ogród deszczowy. Zaniedbana przestrzeń na styku Szmulowizny i Michałowa ma się zamienić w przyjazny skwer. Jury wskazało zwycięzcę konkursu architektonicznego na "Zielony Plac".

Przestrzeń o obszarze hektara leży u zbiegu Łomżyńskiej i Jadowskiej ma się zamienić. Zwyciężyła propozycja autorstwa Jakuba Gondorowicza, Wojciecha Hryszkiewicza oraz Doroty Ryżko. "Komisja doceniła w pracy dopasowanie placu do charakteru sąsiadującej przestrzeni i wpasowaniu się w klimat praskiego dziedzictwa" – czytamy w komunikacie ratusza. Jurorzy zwrócili uwagę na konieczność poprawy pewnych elementów dotyczących bezpieczeństwa (przejście dla pieszych przez Łochowską).

Zieleń, zabawa, gastronomia

Jak czytamy w komunikacie urzędu miasta, w zwycięskiej pracy projektanci zaproponowali otwartą przestrzeń, połączoną z dziedzińcem "Małej Warszawy", czyli dawnej fabryki PPG. Obok przewidziany jest skwer rekreacyjny ze strefą zabaw dla dzieci. Najmłodsi będą mogli spędzać czas na "trzepakowisku" i obserwować park kolejowy z miniwieży.

Na odcinku od ulicy Łochowskiej do Otwockiej wzdłuż spokojnej uliczki mają stanąć ławki dla mieszkańców. Pojawią się też miejsca do parkowania i punkt gastronomiczny.

Zaproponowali go mieszkańcy

Budowa placu ma być zrealizowana w ramach programu rewitalizacji. Inwestycję zaproponowali mieszkańcy w czasie spacerów dyskusyjnych, zorganizowanych w ramach akcji "Na_prawa zieleni".

Autorzy zwycięskiej koncepcji otrzymali 20 tysięcy złotych nagrody i zostaną zaproszeni do przygotowania dokumentacji projektowej.

Urzędnicy nie informują, kiedy może ruszyć budowa.

Na tvnwarszawa.pl informowaliśmy o wybraniu zwycięskiej koncepcji zagospodarowania placu Centralnego:

"Projekt odkrywa stare warstwy Warszawy"Mateusz Szmelter/tvnwarszawa.pl
wideo 2/3

ab/b