Nad Wisłą stanie nowy pawilon. Pomalują go w kolorowe wzory

Warszawa

Wyróżnienie ex aequo | Kolektyw artystyczny Minoga
Wyróżnienie ex aequo | Kolektyw artystyczny Minoga
Wyróżnienie ex aequo | Kolektyw artystyczny Xolor
I Nagroda | Sławomir Pawszak
II Nagroda | Marek Sobczyk
II miejsce | Marka Sobczyk
Wyróżnienie ex aequo | Kolektyw artystyczny Minoga
Wyróżnienie ex aequo | Kolektyw artystyczny Minoga
Wyróżnienie ex aequo | Kolektyw artystyczny Xolor
I Nagroda | Sławomir Pawszak
II Nagroda | Marek Sobczyk
II miejsce | Marka Sobczyk

Stylizowane na malarskie ruchy pędzlem motywy ozdobią tymczasową siedzibę Muzeum Sztuki Nowoczesnej na Powiślu. Właśnie rozstrzygnięto konkurs na projekt plastyczny fasady.

Tymczasowa siedziba MSN ma stanąć na skwerze Stanisława Skibniewskiego "Cubryny", w sąsiedztwie Centrum Nauki Kopernik i Biblioteki Uniwersyteckiej. Będzie to modułowa konstrukcja, która wcześniej stała w Berlinie i pełniła niemal identyczną funkcję.

Teraz dowiedzieliśmy się, jak będzie ozdobiona fasada. 24 października jury w składzie Waldemar Baraniewski (przewodniczący), Agnieszka Tarasiuk, Szymon Holcman, Małgorzata Kuciewicz i Joanna Mytkowska wybrało spośród 51 nadesłanych zgłoszeń zwycięską koncepcję.

"Przyjazność i dostępność"

Pierwsza nagroda trafiła w ręce Sławomira Pawszaka. Na elewacji mają znaleźć się kolorowe malowidła. "Praca przywodzi na myśl wielką tradycję modernistycznych murali, gdzie wśród złożonych licznych motywów widz aktywnie tworzy kolejne perspektywy odbioru. Zaletą projektu w kontekście mieszczącego się w pawilonie muzeum jest jego przyjazność i dostępność" – czytamy w uzasadnieniu jurorów.Autor jest malarzem młodego pokolenia. Inspiracją dla jego projektu jest "Cosmos", amerykański serial popularno-naukowy z lat 80., obejrzany przez pół miliarda widzów, w którym człowiek przedstawiony był jako obywatel Ziemi, ambasador życia.

Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w wysokości 20 tys. zł.

"Napięcia i sprzeczności"

II miejsce przypadło Markowi Sobczykowi. Jury doceniło projekt za artystyczną dojrzałość i szlachetną prostotę. "Poetycka gra znaczeniami odnosi się zarówno do szeroko pojętego otoczenia muzeum i sztuki, jak i ich wewnętrznych napięć i sprzeczności" - twierdzi jury.

Przyznano również dwa wyróżnienia dla kolektywów artystycznych Minoga i Xolor. Pierwszy zaproponował minimalistyczną w formie instalację artystyczną, drugi - manifest przeciwko reklamie zewnętrznej i odwołanie do kwestii społecznych.

Tymczasowy pawilon

Otwarcie pierwszej wystawy w pawilonie planowane jest na marzec 2017 roku. Samo muzeum ma docelowo zająć jeden z dwóch gmachów, projektowanych na placu Defilad. Kilka lat wystawy organizowano w budynku Emilii, który obecnie jest rozbierany. Pomieszczenia przy Pańskiej są za małe na potrzeby prężnie działającej instytucji, dlatego zespół MSN od dłuższego czasu rozglądał się za miejscem, w którym na czas budowy siedziby mógłby kontynuować swoją pracę.

DOCELOWA SIEDZIBA MA STANĄĆ NA PLACU DEFILAD:

Hanna Gronkiewicz-Waltz o Muzeum Sztuki Nowoczesnej i TR Warszawa
TVN24

ran/b