Modernizacja Rotundy: zobacz nagrodzone prace

Warszawa

materiały inwestoraPrace nagrodzone w konkursie na nową Rotundę

W międzynarodowym konkursie na projekt modernizacji warszawskiej Rotundy wystartowało 214 zespołów i architektów. Oto prace, który zyskały największe uznanie jury.

Prace wyróżnione i nagrodzone będzie można już od czwartku oglądać na elewacji Rotundy - zostaną tam wywieszone razem z autorskimi opisami tak, by każdy mieszkaniec miasta mógł się z nimi zapoznać.

My prezentujemy te, które dostały pierwsze trzy nagrody.

Pierwszą nagrodę i szansę na realizację projektu mają krakowscy architekci Bartłomiej Gowin i Krzysztof Siuta.

Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Tak ma wyglądać Rotunda | materiały inwestora
Bartłomiej Gowin o projekcie Rotundy
Dawid Krysztofiński / tvnwarszawa.pl

CZYTAJ WIĘCEJ O PROJEKCIE ROTUNDY

Dwie drugie nagrody

Jury zdecydował się na przyznanie dwóch równorzędnych, drugich nagród. Jedną z nich dostała praca polsko-hiszpańskiego zespołu Rodrigo Garcia, Maciej Siuda, Gonzalo del Val. Wizualizacje przypominają trochę zdjęcia podrasowane w modnych aplikacjach na telefony komórkowe - i nie jest to chyba przypadek, bo ich forma koresponduje z konserwatorskim niemal pietyzmem, z jakim architekci odtworzyli wnętrza rotundy, nie zapominając nawet o meblach z epoki. Właśnie to podejście zyskało uznanie jury.

Osobnym, bardzo charakterystycznym, ale trudnym do zrealizowanie elementem pracy jest gigantyczne lustro na elewacji sąsiedniego budynku - miałoby ono dać przechodniom widok na "piątą elewację" czyli znany tylko ze zdjęć dach Rotundy,

Równorzędną nagrodę jury przyznało architektce Natalii Walczak. Osią jej pomysłu była odważna decyzja o pełnym otwarciu parteru Rotundy. W utworzonym w ten sposób podcieniu znalazłyby się wejścia na wyższe piętra, gdzie działałby bank. To niestety nie jest możliwe - bank musi bowiem zajmować pomieszczenia w piwnicach rotundy i mieć łączność między nimi, a resztą oddziału.

II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora

Dopełnieniem tej koncepcji jest świetlik idący od dachu aż do parteru, rozjaśniający kolejne kondygnacje.

II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora
II nagroda | materiały inwestora

Trzecia nagroda

Dobosz Architekci to pracownia, której praca także została dostrzeżona przez jury. Podobnie, jak zwycięzcy, autorzy zaproponowali zagłębienie w powierzchni placu, połączone z poziomem -1 Rotundy. I podobnie jak autorka pracy nagrodzonej drugą nagrodą, nie rozdzielili funkcji publicznych od bankowych w sposób zadowalający dla PKO.

III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora
III nagroda | materiały inwestora

roody