Jak baranina stała się wołowiną. Warszawski kebab zmienia menu

Warszawa

Lech Marcinczak / tvnwarszawa.plZmiany w menu

Jedna z sieci warszawskich restauracji serwujących kebaby zmieniła menu. Słowo "baranina" zastąpiła "wołowina". Przedstawiciele sieci powołują się na przepisy unijne i zapewniają, że "mięso jest takie samo".

Punkty serwujące te kebaby znajdują się w kilku miejscach w Warszawie. Menu, z którego dotychczas mogli wybierać klienci, nieco się zmieniło.

Przeważająca ilość mięsa

"Zachęcamy do zapoznania się z nowościami oraz z nowym nazewnictwem potraw. Informujemy, że zamiast słowa baranina pojawiło się słowo wołowina" – taki wpis znajdziemy na stronie restauracji. Jej przedstawiciele przekonują, że mięso jest dokładnie takie samo, jak było.

"Jednakże według dostosowania do norm i wymogów UE musi zostać podana w nazwie przeważająca ilość danego mięsa" – wyjaśniają.

Dlaczego sieć sprzedawała wołowinę jako baraninę? To pytanie chcieliśmy zadać menadżerowi lokalu, obiecał, że skontaktuje się z nami w piątek.

ran//ec